V aprilu so odkrili objave na Facebooku, ki so pričale o nakupu in prodaji predmetov z Bližnjega vzhoda in iz severne Afrike. Foto: EPA
V aprilu so odkrili objave na Facebooku, ki so pričale o nakupu in prodaji predmetov z Bližnjega vzhoda in iz severne Afrike. Foto: EPA

Tekoče preiskave v okviru raziskovalnega projekta Athar, ki nadzoruje trgovanje s starinami in dediščino, in tudi BBC so začeli izvajati pritisk nad platformo in zahtevati, da spremeni pravila. Nova pravila bodo veljala tudi za Instagram v lasti Facebooka, poroča The Art Newspaper.

Črni trg starin
Ameriška organizacija Athar je lani objavila poročilo z naslovom Črni trg starin na Facebooku. V poročilu med drugim piše, da "trgovci ponujajo artefakte, vključno z mozaiki, arhitekturnimi elementi in faraonske krste – vse še vedno in situ". Študija primera, ki je bila vključena v poročilo, v katerem so analizirali sirske skupine na Facebooku, je pokazala, da je tretjina vseh objav, ki ponujajo sumljive artefakte, prišla od uporabnikov s konfliktnih območij.

V aprilu so odkrili objave, ki so pričale o nakupu in prodaji predmetov z Bližnjega vzhoda in iz severne Afrike, saj se je zaradi krize s koronavirusom veliko držav spustilo v izolacijo. Tatovi so denimo kradli iz mošeje v Laracheju v Maroku, slike kaznivega dejanja pa delili na Facebooku, še piše The Art Newspaper.

Prepoved izmenjave, nakupa ali prodaje zgodovinskih artefaktov
Greg Mandel, ki vodi oddelek za javne politike na Facebooku, v izjavi pravi: "Da bi zavarovali te artefakte in naše uporabnike, smo si prizadevali za razširitev svojih pravil, od danes [23. junija] pa prepovedujemo izmenjavo, prodajo ali nakup vseh zgodovinskih artefaktov na Facebooku in Instagramu."

Slike ukradenih predmetov so že odstranjene s Facebooka, med njimi sirski nagrobniki in starodavne perzijske preproge. Vendar pa poudarjajo, da lahko nove smernice "spodbudijo podzemno trgovino".

Iz organizacije Athar so tvitnili, da je to "velik prvi korak za zaustavitev trgovine z ukradenimi starinami ... vendar je treba storiti še veliko več".