Trumpova predvolilna kampanja je v polnem zagonu. Foto: Reuters
Trumpova predvolilna kampanja je v polnem zagonu. Foto: Reuters

Oglase so objavili na predsednikovi strani, na strani podpredsednika ZDA Mika Pencea in na strani Team Trump.

Trumpova kampanja je ta mesec objavila na stotine oglasov, ki obsojajo gibanje antifa v času, ko na milijone Američanov protestira proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi Američani.

Trump protestnike označuje z izrazoma antifa in vandali. Foto: Reuters
Trump protestnike označuje z izrazoma antifa in vandali. Foto: Reuters

Trumpov tabor si tudi želi omenjeno gibanje označiti za teroristično organizacijo, čeprav kot organizacija niti obstaja ne. Aretirani protestniki tudi nimajo nobenih povezav z antifajem, kljub grožnji javnega tožilca Williama Barra, da bo protestnike tako obravnaval, navaja Independent.

Nekateri oglasi so ostali na spletu več kot en dan, preden jih je Facebook umaknil. Potem ko so bili 17. junija objavljeni, so bili deležni več 100.000 komentarjev in vtisov.

"Te objave in oglase smo odstranili, ker so kršili našo politiko proti organiziranemu sovraštvu," je za Independent pojasnil predstavnik Facebooka. "Naš pravilnik prepoveduje uporabo simbolov prepovedanih sovražnih skupin za povezavo s političnimi zaporniki brez konteksta, ki bi te simbole obsojal."

Simbol za označevanje sovražnikov

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sporni na glavo obrnjeni rdeči trikotnik s črnim robom so prvič uporabili v 30. letih prejšnjega stoletja za označevanje komunistov, socialistov, anarhistov, liberalcev, prostozidarjev in druge politične opozicije nacističnega režima, vključno s posamezniki, ki so pomagali pri reševanju Judov.

Iz Trumpovega tabora trdijo, da omenjeni trikotnik uporablja gibanje antifa, kar se je izkazalo za izmišljeni podatek – uporabljajo pa antifašistični protestniki rdeče in črne zastave.

Zgodovinar Jacob S. Eder je za Washington Post dejal, da so oglasi sporni prav zaradi "skrajno problematične uporabe simbola, ki so ga nacisti uporabljali za označevanje svojih političnih sovražnikov". "Težko si je predstavljati, da je bilo to storjeno načrtno, saj niti nisem prepričan, če velika večina Američanov znak pozna ali razume, je pa, najmanj, zelo zelo nepremišljeno," je povedal.

Facebook umaknil predvolilni oglas Trumpa