Kovanci imajo velik arheološki pomen, na trgu pa bi dosegli ceno 3,5 milijona evrov, so sporočili s policije. Zasegli so 7905 kovancev iz nezakonitih arheoloških izkopavanj, ki so bili namenjeni prodaji na Ebayu. Kovanci so iz antičnega Rima in obdobja Velike Grčije (Magna Graecia), se pravi grške kolonizacije južne Italije od 5. do 8. stoletja n. št.

Foto: EPA
Foto: EPA

Operacija je dobila ime po upokojencu iz mesta Castelvetrano na Siciliji, ki je vodil nezakonito trgovanje. Kovance je zbral, restavriral, očistil in jih katalogiziral v skritem domačem laboratoriju, nato pa prodajal prek spleta.

Kot so povedali karabinjerji, so osumljencu na sled prišli po ustaljenih opazovalnih postopkih na dražbah Ebaya. Ovadili so ga trgovanja ukradenega blaga, s čimer mu grozi od dve do osmih let zapora.

Po nadaljnjih preiskavah in iskanju na Siciliji ter po drugih italijanskih regijah je skupno število pridobljenih kovancev naraslo na 7905, je povedal predstavnik karabinjerjev. To je vodilo k vlogi tožb zoper 22 drugih osumljencev, ki so bili na različne načine povezani z nezakonitim trgovanjem, in k zaplembi 265 drugih ukradenih arheoloških artefaktov, med njimi dragih kamnov in lončenin.