Steve Bannon je v odzivu dejal, da odločitev sodišča
Steve Bannon je v odzivu dejal, da odločitev sodišča "prinaša še več sramote zaradi že tako ali tako umazanega italijanskega sodstva v očeh celotnega sveta". Foto: EPA

Steve Bannon, nekdanji glavni strateg Donalda Trumpa, je odločitev sodišča glede inštituta, imenovanega Dignitatis Humanae Institute (DHI), označil za politično motivirano "šalo".

Z lažmi pretaknjena ponudba za najem samostana
Ministrstvo za kulturo je po presoji državnega sveta ravnalo pravilno, ko je odpovedalo koncesijo, ki jo je v preteklosti dalo DHI-ju. Sodišče je ugotovilo, da je inštitut leta 2017 lagal v svoji ponudbi za najem samostana, saj je bilo zatrjeno, da je inštitut kvalificiran za vodenje samostana, kar "se je pozneje izkazalo za neresnično". S sodbo je tako razveljavljena prejšnja odločitev regionalnega upravnega sodišča, ki je bila naklonjena inštitutu, poroča Associated Press (AP).

Inštitut je sprva v letu 2018 dobil koncesijo za najem opuščenega samostana Trisulti iz 13. stoletja. Samostan v kraju Collepardo v deželi Lacij je DHI najprej dobil v najem za 19 let, vendar je nato oktobra 2019 ministrstvo za kulturo naznanilo prekinitev koncesije.

Sorodna novica Steve Bannon ustanavlja fundacijo za podžiganje skrajne desnice v Evropi

Nasprotovanje lokalne skupnosti
Bannon je šolo oziroma inštitut, pod katerim naj bi zaživela šola za bodoče populiste, lani opisal kot "napol srednjeveški univerzitetni kampus, napol gladiatorsko šolo za kulturne vojščake". Lokalni prebivalci so tem načrtom ves čas nasprotovali in navsezadnje je tudi ministrstvo za kulturo pod vodstvom levosredinskega politika Daria Franceschinija skušalo odpovedati najemno pogodbo, pri čemer so opominjali na številne nepravilnosti, ki pa jih je DHI zanikal in so jih nižja sodišča zavrnila.

Državni svet je nato sklenil, da je inštitut dejansko napačno predstavil svoj pravni status in izkušnje na področju promocije kulturne dediščine, ko je prvotno kandidiral za koncesijo, in na ta način izpolnil pogoje iz razpisa ministrstva za kulturo.

Sodišče je zdaj v 40-stranski razsodbi navedlo, da je inštitut "pridobil gospodarsko prednost (pridobil koncesijo kulturno pomembnega premoženja v postopku izbire) na podlagi izjav, podanih v času ponudbe, ki so se pozneje izkazale za neresnične". Sodišče je ugotovilo, da je ministrstvo za kulturo upravičeno preklicalo najemno pogodbo, saj je samostan del italijanske kulturne dediščine, in da je bilo to v "javnem interesu", saj inštitut "ni nikoli izkazal, da izpolnjuje resnično vse zahteve" za vzdrževanje samostana.

Samostan Trisulti izvira iz 13. stoletja in stoji jugovzhodno od Rima v odročnem hribovitem predelu dežele Lacij ter se razteza na 15.000 kvadratnih metrih. Foto: Wikipedia
Samostan Trisulti izvira iz 13. stoletja in stoji jugovzhodno od Rima v odročnem hribovitem predelu dežele Lacij ter se razteza na 15.000 kvadratnih metrih. Foto: Wikipedia

Novi načrti že na obzorju?
Levosredinski vodja regije Lacij Nicola Zingaretti je pozdravil odločitev sodišča. "Steve Bannon in suverenisti morajo zapustiti Trisulti," je sporočil Zingaretti in obljubil, da bo sodeloval z ministrstvom za kulturo, da "vrne to čudovito mesto ljudem".

Odločitev je pohvalil tudi lokalni katoliški škof, ki je dejal, da je državni svet ravnal prav, ko je samostan vrnil "božjemu ljudstvu in celotni skupnosti". V izjavi, objavljeni v časopisu italijanske škofovske konference Avvenire, je škof Lorenzo Loppa dejal, da bo škofija zdaj skupaj s skupnostjo našla novo življenje za ta "samostanski dragulj", kar nakazuje, da bi ga nemara lahko začeli uporabljati kot sedež ustanove.

Sorodna novica Bannon s skrajno konservativnim inštitutom za zdaj trdno zasidran v italijanskem samostanu

Ne prav stoično sprejet poraz
Kot omenjeno, je Bannon odločitev sodišča označil za politično motivirano "šalo", prikladno za državo v razvoju. Italijansko vlado je označil za "pokvarjeno, nesposobno in obubožano" ter da ni bila sposobna poskrbeti za samostan, za katerega je obljubil, da se bo boril za njegovo ohranitev. "Zavračamo, da nas ustavlja pokvarjena birokracija, s katero je prežeta italijanska vlada in ki škodi italijanskemu ljudstvu," je še dejal Bannon in dodal, da odločitev sodišča "prinaša še več sramote zaradi že tako ali tako umazanega italijanskega sodstva v očeh celotnega sveta". Vendar kot piše AP, niti ni jasno, kakšno nadaljnje pravno sredstvo naj bi Bannon še imel na razpolago.

Ustanovitelj in predsednik DHI-ja, britanski konservativec Benjamin Harnwell, je že v preteklosti trdil, da je inštitut tarča zaradi povezanosti z Bannonom ter podpore italijanskemu desničarskemu politiku Matteu Salviniju in njegovi "junaški blokadi nezakonitih migracij v Italijo". Sicer pa je ministrstvo inštitutu odobrilo najem samostana kot del pobude za vključevanje zasebnega sektorja v upravljanje zapuščenih ali propadajočih kulturnih znamenitosti v državi.

Inštitut Dignitatis Humanae, ki si za cilj postavlja ubranitev judovsko-krščanskih temeljev zahodne civilizacije, je po pisanju AP-ja računal na odmevno podporo konservativnega ameriškega kardinala Raymonda Burka, ki je bil februarja 2019 imenovan za častnega predsednika inštituta. Vendar je Burke odstopil junija še istega leta in svojo odločitev obrazložil v izjavi z besedami, da odstopa, ker se je inštitut "vse bolj identificiral s političnim programom gospoda Bannona".