Odkritje tega apnenčastega kipca opominja, da je bila prvotno na tem konfliktnem območju, ki je bilo del pomembne trgovske poti za zaporedno tam živeče starodavne civilizacije, kanaanska naselbina, piše BBC.

Anat je bila kanaanska boginja lepote, ljubezni in vojne. Foto: AP
Anat je bila kanaanska boginja lepote, ljubezni in vojne. Foto: AP

22 centimetrov visoka figurica ima jasno izklesano obličje boginje, ki nosi kačjo krono. "Našli smo jo po naključju. Bila je blatna in smo jo oprali z vodo. Zavedeli smo se, da gre za dragoceno stvar, a nismo vedeli, da ima tako veliko arheološko vrednost. Zahvaljujemo se bogu in ponosni smo, da je ostal v naši deželi, v Palestini, vse od kanaanskih časov," je za BBC povedal kmet Nidal Abu Eid, ki je našel kipec.

Dragocena najdba s politično poanto
Kipec boginje Anat – enega najbolj znanih kanaanskih božanstev – je trenutno na ogled v zgodovinski zgradbi Kasr al Baša, ki služi kot eden redkih muzejev v Gazi. Džamal Abu Rida z ministrstva za turizem in starine, ki ga vodi Hamas, je ob predstavitvi dragocenosti povedal, da je kipec "odporen na čas" in so ga strokovnjaki skrbno pregledali.

Dodal je, da ima to tudi politično poanto. "Tovrstna odkritja dokazujejo, da ima Palestina svojo civilizacijo in zgodovino ter da te zgodovine nihče ne more zanikati ali ponarejati. To je palestinsko ljudstvo in njihova starodavna kanaanska civilizacija," je še dodal.

Uslužbenec ministrstva za kulturo med predstavitvijo dragocene najdbe. Foto: AP
Uslužbenec ministrstva za kulturo med predstavitvijo dragocene najdbe. Foto: AP
Sorodna novica Med gradbenimi deli na območju Gaze odkrili 2000 let staro rimsko pokopališče

Različne prakse ravnanja z dediščino
A niso bile vse arheološke najdbe na območju Gaze tako zelo cenjene in tudi ne tako dobro ocenjene.

Hamas je bil v preteklosti tudi že obtožen uničenja ostankov velikega utrjenega kanaanskega mesta Tel al Sakan, da bi na ta način naredil prostor za stanovanja in vojaške baze južno od gosto naseljenega mesta Gaza. BBC navaja še primer, ko je leta 2013 ribič odkril starodavni bron grškega boga Apolona v velikosti človeka, a je ta pozneje skrivnostno izginil.

Vendar je Hamas v tem letu znova za javnost odprl razvaline bizantinske cerkve iz 5. stoletja, potem ko so tuji donatorji pomagali financirati večletno obnovo. Na severnem delu območja Gaze pa so februarja zaustavili dela na gradbišču, potem ko so tam naleteli na 31 grobnic iz rimske dobe.