Glava skulpture grške boginje pravičnosti in reda Temide je med nemiri končala na tleh pred brazilskim vrhovnim sodiščem. Foto: AP
Glava skulpture grške boginje pravičnosti in reda Temide je med nemiri končala na tleh pred brazilskim vrhovnim sodiščem. Foto: AP
Sorodna novica V Braziliji po vdoru v kongres aretirali 1500 ljudi. Bolsonaro na Floridi hospitaliziran.

Okoli 5000 Bolsonarovih podpornikov je v prestolnici Brasilia napadlo več novinarjev, razorožilo varnostnike, uničevalo umetnine in druge dragocenosti ter ukradlo originalno brazilsko ustavo. Varnostne sile so nadzor nad zgradbami prevzele tri ure po izbruhu nemirov. Izgredniki so v nacionalnem kongresu, predsedniški palači in na vrhovnem sodišču za sabo pustili sled uničenja, celoten obseg škode je šele zdaj viden v celoti.

Nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro je zavrnil odgovornost za nemire in tvitnil, da je šlo za mirne demokratične proteste, njegovi podporniki so zgolj z vdorom v vladne zgradbe
Nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro je zavrnil odgovornost za nemire in tvitnil, da je šlo za mirne demokratične proteste, njegovi podporniki so zgolj z vdorom v vladne zgradbe "prestopili mejo". Foto: EPA

Napad na trojico arhitekturnih ikon
Po skrbnem pregledu lokacij pustošenja je brazilski državni inštitut za umetnostno dediščino v teh dneh izdal 50 strani dolgo poročilo, pri čemer večino materiala predstavlja fotografski katalog škode. Kot je razvidno iz poročila, je škoda bistveno večja od zgolj razbitega stekla na zunanjosti predsedniške palače, kongresa in vrhovnega sodišča. Vse tri stavbe sicer veljajo za arhitekturne ikone, piše Associated Press (AP).

T. i. bolsonaristi so med drugim zažigali modernistično pohištvo, poškodovali portrete, skulpturam odrobili glave, polomili keramične dragocenosti, nekatere preproge so bile prepojene z vodo iz brizgalnih sistemov zgradb in tudi z urinom.

Izživljanje nad klančino in zgodovinsko mizo
Izgredniki, ki se nočejo sprijazniti s porazom Bolsonara na volitvah, so razgrebli znamenito marmorno klančino, ki vodi v predsedniško palačo. Glede na poročilo so nekatere brazde daljše od dveh metrov. V zgodovinsko leseno mizo na vrhovnem sodišču so vrezali zapis "Vrhovno je ljudstvo", torej stavek, priljubljen med podporniki nekdanjega predsednika, ki ga pogosto uperjajo proti temu sodišču.

Razbita ura iz 17. stoletja, ki jo je francoski kraljevi dvor podaril takratnemu portugalskemu kralju. Foto: AP
Razbita ura iz 17. stoletja, ki jo je francoski kraljevi dvor podaril takratnemu portugalskemu kralju. Foto: AP

Uničena dragocena ura in obsežno platno
Med uničenimi dragocenostmi je med drugim ura iz 17. stoletja, ki jo je izdelal Balthazar Martinot in jo je francoski kraljevi dvor podaril takratnemu portugalskemu kralju. Edino drugo še obstoječo Martinotovo uro, sicer za polovico manjšo, hranijo v Versaillesu, piše v poročilu. Izgredniki so razbili tudi 60 let staro bronasto skulpturo, ki je upodabljala flavtista Bruna Giorgija, in njene kose raztrosili po enem od prostorov v tretjem nadstropju predsedniške palače.

Bolsonaristi so med drugim s kamenjem preluknjali platno As Mulatas slikarja Emiliana Di Cavalcantija. Iz predsedniške palače so sporočili, da je slika ocenjena na približno 1,4 milijona evrov, čeprav stvaritve te velikosti na dražbah običajno dosežejo tudi petkrat višje zneske. "Poškodba ni bila naključna, očitno je bila namerna," je v intervjuju dejal kustos predsedniške palače Rogerio Carvalho, medtem ko je sedel pred iznakaženim umetniškim delom. Dodal je, da je bilo platno "preluknjano na sedmih mestih s kamni, ki so jih s trga izkopali s krampom. To pomeni, da obstaja gibanje nestrpnosti do tega, kar ta palača predstavlja."

Preluknjano platno brazilskega slikarja Emiliana Di Cavalcantija (1897–1976). Foto: AP
Preluknjano platno brazilskega slikarja Emiliana Di Cavalcantija (1897–1976). Foto: AP

"Da se kaj takega nikoli več ne ponovi"
Za zdaj še ni znan znesek celotne škode, ki so jo izgredniki povzročili 8. januarja. Predsednik senata Rodrigo Pacheco je sporočil, da je samo v njegovi kongresni dvorani za okoli 1,8 milijona evrov škode. Dan po vdoru protestnikov v državne ustanove je pravosodni minister Flavio Dino sporočil, da bo zvezna policija s preiskavami omogočila uradu državnega tožilca, da storilce finančno oglobi.

Ta zbirka "je umetniški zaklad brazilskega ljudstva, ki pripada narodu in katerega integriteto je treba spoštovati", je v torek dejala brazilska ministrica za kulturo Margareth Menezes. In dodala: "Naš namen je ustvariti spomenik o tem nasilju, ki smo ga utrpeli, tako da se kaj takega nikoli več ne ponovi."