V koprski stolnici bosta v soboto nastopila Obalni komorni orkester in organist Wladimir Matešić. Foto: BoBo
V koprski stolnici bosta v soboto nastopila Obalni komorni orkester in organist Wladimir Matešić. Foto: BoBo

Nastanek mesta, ki je eno najstarejših stalno naseljenih mest na Slovenskem, se namreč povezuje z letnico posvetitve Nazarija iz Boršta v koprskega škofa leta 524. Katoliška cerkev njegov god obhaja 19. junija.

Nazarij iz Boršta

Nazarij naj bi se rodil med letoma 470 in 480 v kraju Elpidium blizu Kopra in številni menijo, da je to prav današnji Boršt. O njem izročilo pravi še, da naj bi bil posvečen za škofa leta 524 in položaj zasedal 33 let, leta 557 pa naj bi ga pokopali v koprski stolnici. Njegove posmrtne ostanke so dolgo skrivali pred barbari. Ko so leta 1380 Genovčani oplenili mesto, so relikvije odnesli s seboj. V Koper so jih vrnili leta 1422, od takrat pa so zakopane v sarkofagu za škofovim sedežem.

Istrska tradicija se predstavlja na dvodnevnem sejmu
V soboto in nedeljo se bodo na sejmu na Prešernovem trgu predstavili krajevne skupnosti, društva, umetniki, obrtniki in drugi ustvarjalci. Obiskovalcem bodo med drugim predstavili avtohtone istrske vinske sorte in oljčna olja. Na sejmu bo posebna pozornost namenjena sivki, saj je bila ta rastlina tradicionalno povezana s praznikom zavetnika mesta. Na ta dan so nekoč ulice okraševali z vejicami sivke, ki so jo imenovali klasje sv. Nazarija, in ta običaj so letos obudili. Na sejmu bodo med drugim prikazali postopek pridobivanja eteričnih olj in drugih izdelkov, pripravili pa bodo tudi krofe s sivkino kremo.

Prvi koprski škof sv. Nazarij, čigar življenje in delo sta rdeča nit celoletnega praznovanja v Kopru. Foto: Mestna občina Koper
Prvi koprski škof sv. Nazarij, čigar življenje in delo sta rdeča nit celoletnega praznovanja v Kopru. Foto: Mestna občina Koper

Organizatorji kot sobotno atrakcijo izpostavljajo starodobno gasilsko vozilo, s katerim se bodo pripeljali člani Turističnega društva Dekani. Potekala bo tudi predstavitev oblikovanja gline na lončarskem vretenu. V koprski stolnici bo drevi ob 20. uri zazvenel koncert sakralne glasbe v izvedbi Obalnega komornega orkestra in organista Wladimirja Matešića.

V nedeljo dopoldne bodo na sejmu prikazali tradicionalno družabno igro mora. Prav tako v nedeljo dopoldne bo z Gortanovega trga krenil sprevod z relikvijami prvega koprskega škofa in tako bodo ta običaj obudili prvič po letu 1954. Verniki se bodo ob spremljavi Pihalnega orkestra Koper napotili po Pristaniški ulici do Kidričeve, po kateri bodo prišli do Titovega trga in stolnice, kjer bo maša. Po maši bo na Titovem trgu zaigrala skupina Mužika sv. Lazar iz Boršta, ki bo nato obiskovalce pospremila na Prešernov trg in tamkajšnje sejemsko dogajanje.

Koper je imel v preteklosti vrsto ugodnosti v strateškem pogledu, saj mu je lega na otoku dajala prednost v obrambi. Foto: Mestna občina Koper
Koper je imel v preteklosti vrsto ugodnosti v strateškem pogledu, saj mu je lega na otoku dajala prednost v obrambi. Foto: Mestna občina Koper

Slavnostno tudi v prihodnjem tednu
Tudi v prihodnjem tednu se bodo zvrstili dogodki, povezani s praznovanjem 1500-letnice Kopra. V torek bodo po večerni maši v stolnici na pročelju Pretorske palače ob glasbeni spremljavi predvajali posnetke iz zgodovine Kopra. V sredo, torej na god sv. Nazarija, bo v stolnici slovesno somaševanje duhovnikov. V četrtek bodo v palačah Gravisi in Tarsia odprli razstavo z naslovom Sv. Nazarij in Koper – zgodovina, pobožnost, umetnost, tradicija in zapuščina Serenissime. V petek bo odprtje prenovljenega mestnega stolpa, v katerem je tudi zvon sv. Nazarija, najstarejši delujoči zvon v Sloveniji. Prihodnjo soboto bodo priredili romanje v Boršt, predpostavljen Nazarijev rodni kraj.

Po obnovi znova odprta Rotunda blaženega Elije
Sicer so v Kopru okviru celoletnega praznovanja v teh dneh odprli obnovljeno Rotundo blaženega Elije, ki naj bi bila zgrajena v 11. stoletju. Z njeno obnovo je ohranjen in predstavljen izjemen ambient stare krstilnice, ki predstavlja enega najpomembnejših in najvrednejših prostorov v celotnem mestu, kompleks krstilnice je verjetno med najstarejšimi v mestu. Ministrstvo za kulturo je za obnovo zagotovilo proračunska sredstva v vrednosti 32.531 evrov. To je dobrih 49 odstotkov celotne vrednosti projekta, ki je bila ocenjena na 66.061,05 evra. Poleg ministrstva sta obnovo cerkve, ki je potekala od leta 2022, sofinancirali Mestna občina Koper in Župnija Koper.

Obnovljena rotunda blaženega Elija