Dogajanje v okviru kulturne ambasade se bo odvijalo do 23. septembra.

Iz celovečernega filma Al-mor wa al rumman (Granatna jabolka in mira, 2008). Foto: Slovenska kinoteka
Iz celovečernega filma Al-mor wa al rumman (Granatna jabolka in mira, 2008). Foto: Slovenska kinoteka

Njen namen je odpreti "prostor za palestinsko zgodbo, spodbuditi razmišljanje in širiti razumevanje o dogajanju v Palestini skozi palestinsko kulturo, literaturo, glasbo, kulinariko, zgodovino in skozi palestinski glas".

Letni dogodek se letos zaganja v Galeriji Janeza Boljke z razstavo, ki so jo pripravili v sodelovanju s fotografinjo in raziskovalko palestinskih vezenin Fatimo Abbadi in s priznanim palestinskim slikarjem Khaledom Houranijems. Z njo želijo prikazati "nezlomljivo vez med palestinskim narodom in njihovo zemljo", so zapisali. Gostili bodo palestinskega pesnika Fawzija Abderja Rahima iz Maribora, ki bo prebral nekaj pesmi iz svoje zadnje zbirke Do kdaj.

Palestinska zemlja: Kjer se vse začne in konča
V sredo bo na Vodnikovi domačiji pogovor na temo Palestinska zemlja: Kjer se vse začne in konča. Gosta na videokonferenci bosta novinar in soustanovitelj prostovoljske iniciative Sharake Fareed Taamallah ter njegov sin Eyad Taamallah, aktivist in podiplomski študent.

Osvetlila bosta vsakodnevni boj za zemljo na okupiranih ozemljih Palestine pod izraelskim nadzorom. Iz Berlina bo prišla aktivistka in študentka Fidaa Zaanin, spregovorila pa bo o sledeh, ki jih zemlja pušča v palestinski literaturi in kulturi. Pogovor bo povezovala novinarka Kristina Božič.

Sorodna novica Kulturna ambasada Palestine: s filmi in razstavami širiti razumevanje Bližnjega vzhoda

Vez, trdna kot med oljko in vejami
Pogovoru bo sledila projekcija dokumentarnega filma Črka v besedi oljka (2014), ki ga je posnela Emtiaz Diab. Film prikaže popotovanje filmarja, ki želi prebivalcem v odročnih vaseh na zasedenem Zahodnem bregu omogočiti ogled filma, in kako je vez med Palestinci in Palestinkami ter njihovo zemljo vsaj tako trdna kot med oljko, njenimi koreninami in vejami.

V četrtek pa se dogajanje seli v Slovensko kinoteko, kjer bo projekcija celovečernega filma režiserke Najwe Najjar Granatna jabolka in mira (2008). Film je dobitnik vrste mednarodnih priznanj, med drugim na mednarodnem filmskem festivalu v San Sebastianu (2008) in na Doha Tribeca Film Festivalu (2009).

Kulturno ambasado Palestine pripravlja Gibanje za pravice Palestincev, letos v sodelovanju z Galerijo Janeza Boljke, inštitutom Divja misel, Vodnikovo domačijo in Slovensko kinoteko.