"Palestina. Država na Bližnjem vzhodu, ki obstaja, a hkrati ne obstaja. Okupacija kroji usodo tamkajšnjih ljudi. Vendar pa se ti ne glede na zidove, ki so in še bodo zgrajeni, s svojo kulturo in načinom življenja sleherni dan trmasto upirajo političnim razmeram, v katerih živijo." Foto: Spletna stran BDS Slovenija

Celoten program si lahko pogledate tukaj.

Kulturna ambasada Palestine je prvič potekala leta 2012 in je nastala kot odgovor na Kulturno ambasado Izraela, ki je v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) istega leta potekala v Mariboru. Razstava Spremembe je v tem okviru prikazovala razvoj Izraela v 20. stoletju in je spodbudila razmišljanje o različnih narativih in nasprotujočih si interpretacijah.

Razumevanje aktualnega in preteklega dogajanja v Izraelu in Palestini je seveda podvrženo mnogoterim konfliktom, interesom in razlagam. "Pod na videz objektivnim narativom modernizacije in civilizacije izraelska država skriva svojo sionistično politiko okupacije in apartheida, ki jo izvaja tako na zasedenih palestinskih ozemljih kot znotraj lastne države," so zapisali organizatorji.

O Palestini le redko zunaj političnega konteksta
Javnost kljub pogosti navzočnosti Palestine v medijih redko pozna njeno zgodovinsko in družbenokulturno ozadje. Palestinska kultura, literatura, glasba, kulinarika, zgodovina so pogosto izločene iz medijskih novic in o Palestini se redko govori zunaj političnega polja.

Čeprav kultura ne deluje v vakuumu, temveč je del politično-družbenega prostora, je namen Kulturne ambasade Palestine spodbuditi razmišljanje in širiti razumevanje o dogajanju na Bližnjem vzhodu prek palestinske kulture, zgodovine, kulinarike in glasbe.

Kulturno ambasado Palestine organizira Gibanje za pravice Palestincev BDS Slovenija v sodelovanju s Kulturno umetniškim društvom Transformator, študentsko-sociološkim društvom SociKlub, Arabskim kulturnim društvom Rozana, Zofijinimi ljubimci, Radijem Študent in Zavodom Abraham.