Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dogodek leta 2000 poteka na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice pesnikovega rojstva.

Kakor že lani bo dogajanje zaznamovano z epidemijo, a ne bo v celoti potekalo virtualno. Kulturne institucije pripravljajo brezplačne dogodke, večina jih bo objavljena na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije na skupnem portalu. Dogodke bodo vnašali vse do petka. Nekaj dogodkov bo na ogled na spletnih straneh in družbenih omrežjih.

Sorodna novica Lani je skoraj 98 odstotkov kulturnih ustanov z odrsko dejavnostjo delovalo okrnjeno

Na ministrstvu za kulturo opažajo, da je letos skoraj trikrat več prijavljenih dogodkov kot lani. "Povečanje števila dogodkov gre najverjetneje pripisati temu, da imajo kulturne ustanove kljub slabim zdravstvenim razmeram letos možnost, da poleg spletnih dogodkov izvedejo tudi dogodke v živo," so za STA zapisali na ministrstvu.

Kulturne ustanove se letos ne spoprijemajo z zaprtjem, temveč z izvajanjem preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19. Ob upoštevanju teh ukrepov lahko pod določenimi pogoji in omejitvami izvajajo kulturne dejavnosti tudi v živo. "Cilj pogojev in omejitev je v prvi vrsti, da zaščitimo sebe in druge ter tvorno pomagamo pri čimprejšnji zamejitvi epidemije covida-19. Obenem pa ohranimo kulturo pri življenju," so poudarili na ministrstvu.

"Med ljudmi Prešeren živi kot največji slovenski pesnik"
Med drugim je za obiskovalce spet na stežaj odprla Prešernova hiša, v kateri je na ogled razstava o kultu pesnika. Tamkajšnji kustos Gašper Peternel je za Televizijo Slovenijo med drugim govoril o današnjem kultu velikega pesnika.

"Zdravljica je bila že od samega začetka vodilna pesem slovenskega narodnega gibanja. Tako takoj po drugi svetovni vojni kot tudi ob koncu socializma, ko je na primer skupina Lačni Franz v rokovski verziji izvedla po Premrlovi melodiji čustveno nabito pesem, potem je postala slovenska himna. Glavni poudarek, s katerim bi lahko rekli, da Prešeren močno živi med nami, so Prešernove nagrade. Med ljudmi pa Prešeren živi kot največji slovenski pesnik in tako ga vsako leto za kulturni praznik obiščejo tako v Prešernovi hiši v Kranju in v Vrbi in druge točke, kjer stojijo obeležja po Sloveniji," je opisal kustos.

Iz predstave Škorpijon. Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
Iz predstave Škorpijon. Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan

Oder

Sorodna novica Mostovi in bogovi: "Partljičev Maribor" v kalejdoskopu človeških usod

V Mali Drami bodo ob 20. uri uprizorili igro Škorpijon francoske dramatičarke Veronique Olmi v režiji Nine Šorak. Brezplačne vstopnice bodo na blagajni Drame na voljo od danes popoldne. Kot pravijo v ljubljanski Drami, je bil Škorpijon prva predstava, ki so jo maja letos – po več kot polletnem zaprtju v času drugega in tretjega vala epidemije – odigrali ob postopnem odpiranju gledaliških in drugih javnih kulturnih prireditev.

Sorodna novica Tišina med nami. Ki lahko ohromi dušo in telo.

V SNG-ju Maribor bodo v dvorani, ki omogoča približno polovico zasedenosti, ponudili predstavo Mostovi in bogovi Nejca Gazvode po motivih zgodb Toneta Partljiča. Za igro v režiji Aleksandra Popovskega bo na voljo nekaj brezplačnih vstopnic, so za STA povedali v mariborskem gledališču.

Mestno gledališče ljubljansko (MGL) pa bo na spletu ponudilo dramski omnibus Barbare Zemljič, Tjaše Mislej in Ize Strehar z naslovom Tišina med nami. Predstava v režiji Nine Šorak bo prosto na ogled med 19. in 23. uro, so za STA povedali v gledališču.

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) bo na Odru pod zvezdami uprizorilo koprodukcijsko lutkovno predstavo Tina Grabnarja, Tjaše Bertoncelj in Tadeje Pungerčar Nebo nad menoj v Grabnarjevi režiji. Brezplačne vstopnice so na voljo na spletni strani LGL-a. Na portalu je prijavljena tudi koprodukcijska predstava v Mestnem gledališču Ptuj Zrelostni izpit Jere Ivanc, v kateri igrata Nik Škrlec in Domen Valič.

Sorodna novica Črka v risbo: svoja vrata končno odpira razstava ilustracij Pabla Picassa

Muzeji in galerije

Narodna galerija vabi k ogledu najlepših umetnin, pri čemer ponujajo ekskluzivna vodstva v mehurčku z galerijskim animatorjem. Na 15-minutnem vodenju obiskovalci spoznajo tri dela iz galerije. Za družine z otroki so pripravili t. i. galerijske uganke – samostojno raziskovalno igro z nalogami in ugankami, ki popeljejo po Narodni galeriji.

Na ogled so tudi stalne postavitve v Moderni galeriji in nove razstave v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova – Picasso: Črka v risbo, Zasilni izhod in Okno / luknja v muzeju, projekt Viktorja Bernika iz serije Prepih. Pripraviliso tudi javna vodstva po razstavah in delavnico na temo Picassa.

Ta veseli dan kulture je posvečen zaznamovanju obletnice rojstva pesnika Franceta Prešerna, ki se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi.

V grajski bastiji Pokrajinskega muzeja Maribor je na ogled razstava slikarke Cvetke Hojnik, naslovljena Zlitje - Fusion, ki je del projekta Gugalnik idej. Projekt je umeščen v depo pohištva in nagovarja umetnike nagovarja k samoizpraševanju o tem, kako dediščina deluje na njihovo ustvarjalnost, kako jih nagovarja in kako jih spreminja.

V Narodnem muzeju Slovenije so se letos zaradi epidemičnih razmer odločili, da program v živo ponudijo le otrokom in družinam, ki jih vabijo, da z deklico Živo spoznajo muzej na malce drugačen način. Za otroke, stare od 6 do 12 let, so pripravili raziskovalne liste za samostojno rabo, ki so jih naslovili Živa odkriva, s pomočjo katerih lahko iščejo muzejske predmete in odkrivajo njihove zanimivosti, je za STA povedala kustosinja in pedagoginja Andreja Breznik.

Poleg raziskovalnih listov, ki so na voljo tudi v muzeju na Metelkovi, je otrokom različnih starosti v muzeju na Prešernovi na voljo tudi interaktivni muzej Živini kotički, v katerem so na voljo različne dejavnosti, ki jim omogočajo tipanje, poslušanje ter ustvarjanje in raziskovanje. Za odrasle obiskovalce so pripravili 15-minutno spletno vodstvo po razstavi Zlata sled z zgodovinarko in sinologinjo Veroniko Špeh.

Sorodna novica Zlato je rdeča nit razstave ob 200-letnici Narodnega muzeja

Dan odprtih vrat na portalu napovedujejo tudi Slovenski etnografski muzej (SEM), Pokrajinski muzej Maribor, Pokrajinski muzej Kočevje, Galerija Božidar Jakac, svoja vrata je odprla tudi Schwentnerjeva hiša na Vranskem, na javna vodstva po muzejskih zbirkah vabijo na Ptujskem gradu.

V Muzeju novejše zgodovine, kjer so na ogled vse razstave, so odprli novo medinstitucionalno razstavo Lepo mesto: 150 let Turističnega in kulturnega društva Celje. Na prost ogled muzejskih zbirk v Stari grofiji in Knežjem dvoru, kjer bo organizirano tudi vodstvo, vabijo tudi v Pokrajinskem muzeju Celje.

Ta veseli dan kulture bodo zaznamovali tudi v Obalnih galerijah z brezplačnimi ogledi galerijskih postavitev, v koprski Galeriji Meduza je na ogled razstava koprskega oblikovalca Vojka Tominca.

V Mestni galeriji Nova Gorica je od 19. ure na ogled razstava skulptur Na pol poti briškega umetnika Ivana Skubina, o umetniku in njihovem delu pa bo spregovorila likovna kritičarka Polona Škodic.

Film

Baza slovenskih filmov je odprla povezavi za ogled dveh dokumentarnih filmov: Narodna noša scenarista, režiserja in letošnjega Štigličevega nagrajenca Maka Sajka in Odpotovanje – avtorski film, scenaristke in režiserke Petre Seliškar. Filma sta brezplačno na ogled do nedelje do polnoči. V gledališču Park v Murski Soboti bodo brezplačno predvajali film Miroslava Mandića Sanremo.

Iz filma Sanremo. Foto: Incipit Film
Iz filma Sanremo. Foto: Incipit Film

Praznovanju so se pridružili tudi v Cankarjevem domu, kjer ponujajo javno vodenje po razstavi 14. Slovenski bienale ilustracij, več vodenih ogledov pripravljajo tudi na Ljubljanskem gradu.

Ta veseli dan kulture