Foto: BoBo
Foto: BoBo

Društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija je ob tem poudarilo, da so omejitve v vladnem odloku začele veljati izredno hitro, "praktično po nekaj dneh" in da "v takšnih hitro spreminjajočih se okoliščinah načrtovanje kulturnih prireditev ni možno". Zato vlado pozivajo, naj novelo zakona čim prej spremenijo na način, "da novo določilo glede kulture ne bo veljalo".

Sorodna novica Javne kulturne prireditve ostajajo na sporedu, a le v dvoranah s fiksnimi sedišči

Začasno sprejeti vladni odlok, ki je začel veljati v ponedeljek, 8. novembra, pa po njihovem mnenju uvaja omejitve, "ki po eni strani niso dobro opredeljene in s tem povzročajo zmedo," po drugi strani, "pa so tako zamejujoče, da onemogočajo izvajanje številnih kulturnih prireditev, kar sektor znova postavlja v slab in neenakopraven položaj."

"Kulturne prireditve v notranjih prostorih so dovoljene samo v prostorih s fiksnimi sedeži, pri čemer gre po eni strani za nejasen termin, po drugi strani pa določilo vodi v absurdno situacijo, ko morajo o fiksnih sedežih na primer razmišljati tudi organizatorji razstav," še opozarjajo nevladniki, zaposleni v kulturi.

Sorodna novica Kovač: "Odpoved Slovenskega knjižnega sejma že 2. leto zapored bo zelo zelo boleča"

Ravno danes je predsednik upravnega odbora 37. Slovenskega knjižnega sejma Miha Kovač sporočil, da sejem v fizični obliki tudi letos odpade, kar je že drugo leto zapored in kar bodo občutili predvsem manjši in srednje veliki založniki, "ki jim je sejem izjemen vir prihodka".

Kulturne prireditve so varne, že zdaj velja pogoj PCT

V Asociaciji še poudarjajo, da so se kulturne prireditve v času epidemije izkazale kot varna okolja. In ravno to je v smernicah EU-ja za varen ponovni zagon dejavnosti v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih poudarila tudi Evropska komisija. V dokumentu je poudarila pomen, da so "poskusni dogodki, organizirani na različnih prizoriščih CCSI po vsem EU-ju, pokazali, da je bilo le malo primerov covida-19 povezanih s prenosom na kulturnih prireditvah ali v povezavi z njimi."

Kooperativa v podporo slovenskim nevladnim organizacijam

Javni poziv slovenskemu ministrstvu za kulturo so poslali tudi iz regionalne platforme za kulturo Kooperativa. Njihov poziv se sicer nanaša na omenjeno zmanjšanja sredstev za nevladne organizacije v Sloveniji, tako za leto 2022 kot leto 2023.