Posnetek izpred Lovra, ki je vrata za obiskovalce zaprl sredi marca. Foto: EPA
Posnetek izpred Lovra, ki je vrata za obiskovalce zaprl sredi marca. Foto: EPA

Eden najslavnejših in najbolj obiskanih muzejev na svetu danes znova odpira vrata, seveda z določenimi omejitvami zaradi pandemije covida-19. Prav tako del muzejskega kompleksa še naprej ostaja zaprt za obiskovalce, še piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Izgubili smo 80 odstotkov našega občinstva. 57 odstotkov naših obiskovalcev je bilo tujcev," je še povedal Jean-Luc Martinez. "V najboljšem primeru bomo dosegli 20 do 30 odstotkov od tega, kar smo imeli lani poleti, ko smo našteli od 4000 do 10.000 obiskovalcev dnevno," je dodal.

Mona Liza zagotovo še nekaj časa ne bo priča takšnega gnetenja pred svojim obličjem. Foto: AP
Mona Liza zagotovo še nekaj časa ne bo priča takšnega gnetenja pred svojim obličjem. Foto: AP

Kako bo torej po novem videti obisk muzeja? Uporaba obraznih mask bo za obiskovalce obvezna, garderob in možnosti prigrizka ne bo, obiskovalci pa se bodo lahko po muzeju premikali le po označenih poteh.

Nujni posebni ukrepi pred Mono Lizo
Pred znamenito sliko Mone Lize bodo označene točke, kjer bodo obiskovalci lahko posneli sebke, s čimer želijo v muzeju zagotoviti ohranjanje družbene distance.

Sicer pa je ta pariški muzej ena izmed kulturnih institucij, ki so v času zaprtja zaradi pandemije novega koronavirusa močno povečale svojo prisotnost na spletu. Louvre je postal muzej z največ sledilci na Instagramu na svetu, saj se na tem družbenem omrežju ponaša z več kot štirimi milijoni sledilcev.

Italijanski kiparski mojstri bodo počakali na jesen
Po uspehu razstave ob 500-letnici smrti renesančnega genija Leonarda da Vincija, ki so jo zaprli konec februarja, so se v Louvru odločili, da bodo razstavo italijanskega kiparstva od Donatella do Michelangela in razstavo, posvečeno nemškemu renesančnemu mojstru Albrechtu Altdorferju, s pomladi prestavili na jesen.