Delacroixeva razstava je postala najbolj obiskana postavitev muzeja. Foto: EPA
Delacroixeva razstava je postala najbolj obiskana postavitev muzeja. Foto: EPA

Jean-Luc Martinez, direktor muzeja, ki hrani eno najpomembnejših likovnih zbirk sveta, vidi v porastu obiska potrditev, da si je Pariz opomogel po upadu turizma po terorističnem napadu leta 2015. Louvre je s tem podrl dozdajšnji rekord 9,7 milijona obiskovalcev iz leta 2012.

V primerjavi z letom 2017 se je obisk muzeja povečal za 25 odstotkov, kar v muzeju pripisujejo "okrevanju turizma v Franciji, zlasti v Parizu". Po terorističnih napadih v Franciji v letih 2015 in letu pozneje je namreč število obiskovalcev v 2016 padlo na 7,4 milijona.

Mednarodni salon francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti bo med 7. in 10. decembrom na ogled v razstavišču pod piramido v Louvru. Foto: EPA
Mednarodni salon francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti bo med 7. in 10. decembrom na ogled v razstavišču pod piramido v Louvru. Foto: EPA

Obisk je pomagala spodbuditi tudi osrednja razstava muzeja, velika retrospektiva Eugèna Delacroixa, ki je vrata odprla marca. Dela znamenitega francoskega romantika si je ogledalo 540.000 obiskovalcev, s tem pa je postala najuspešnejša razstava v zgodovini muzeja (Delacroixeva dela so trenutno na ogled v newyorškem Metropolitanskem muzeju, a samo še do nedelje).

Skoraj 75 odstotkov obiskovalcev so predstavljali tuji turisti - največ je Američanov (1,5 milijona) in Kitajcev (skoraj milijon). Največjo skupino pa še vedno predstavljajo Francozi - v Louvre se jih je lani odpravilo 2,5 milijona (leto prej jih je bilo 2,3 milijona), poroča portal Art Newspaper.

V muzej vstopijo Carterjevi
Obisku Louvra tudi ni škodil odmeven videospot, ki sta ga Beyoncé in Jay-Z za skladbo Apeshit posnela pred slikami muzeja - med drugim pred najbolj obleganim delom Louvra - da Vincijevo Mono Lizo. Med najbolj zapomnljivimi prizori iz spota je ples temnopoltih plesalk z Beyoncé na čelu pred Davidovim monumentalnim platnom Kronanja Napoleona in Joséphine 2. decembra 1804 - eden izmed močnejših prizorov videa, ki ga kritiki interpretirajo kot izpodbijanje ideje o premoči kulture belopoltih.

Leto Leonarda da Vincija
Direktor muzeja, ki bo letos, ko bo minilo 500 let od smrti Leonarda da Vincija, osrednjo razstavo namenilo prav enemu izmed najbolj cenjenih likovnih genijev vseh časov, pravi, da lahko Louvre namesti velikansko število obiskovalcev. "Prenova infrastrukture pod piramido in spletnega nakupa vstopnic so nam pomagala razporediti število obiskovalcev čez vse leto in zmanjšati vrste zunaj muzeja." Tiste Francoze, ki si obisk težje privoščijo, želijo v Louvru pritegniti tudi z brezplačnim obiskom vsako prvo sobotno noč v mesecu.

Po številu obiskovalcev sledi Louvru Narodni muzej Kitajske v Pekingu z osmimi milijoni obiskovalcev, Narodni vesoljski muzej v Washingtonu (7 milijonov), sedem milijonov je naštel tudi Metropolitanski muzej v New Yorku. S 6,4 milijona obiskovalcev sledijo Vatikanski muzeji in Šanghajski muzej znanosti in tehnologije, zatem pa Narodni naravoslovni muzej v Washingtonu (6), Britanski muzej v Londonu (5,9), Tate Modern v Londonu (5,6) in Narodna umetnostna galerija v Washingtonu (5,2).