Stolpa Garisenda in Asinelli sta poimenovana po rivalskih družinah, ki sta ju zgradili, saj naj bi tako tekmovali za svojo moč in bogastvo, stojita pa ob nekdanjem vhodu v mesto. Stolp Garisenda je bil prvotno visok 60 metrov, vendar so ga morali znižati, ko se je začel nagibati. Foto: Reuters
Stolpa Garisenda in Asinelli sta poimenovana po rivalskih družinah, ki sta ju zgradili, saj naj bi tako tekmovali za svojo moč in bogastvo, stojita pa ob nekdanjem vhodu v mesto. Stolp Garisenda je bil prvotno visok 60 metrov, vendar so ga morali znižati, ko se je začel nagibati. Foto: Reuters

V Bologni so se začela obnovitvena dela, ki bi preprečila rušitev znamenitega stolpa Garisenda ob skoraj dvakrat višjem stolpu Asinelli, ki gledata na središče Bologne in sta skozi stoletja dajala navdih slikarjem in pesnikom ter se uporabljala za opazovalno točko med spopadi. Italijanska agencija za civilno zaščito je za območje okoli obeh stolpov razglasila rumeno opozorilo, kar pomeni, da je območje pod nadzorom, vendar naj ne bi predstavljalo neposrednega tveganja za varnost ljudi.

Sorodna novica Zaradi nevarnosti, da bi se zrušil srednjeveški poševni stolp, Bologna v "visoki pripravljenosti"

Po 4,3 milijona evrov za okrepitev stolpa še dodatnih 15 milijonov za obnovo
Po besedah župana severnoitalijanskega mesta Mattea Leporija bodo dela za preprečitev zrušenja nagnjenega srednjeveškega stolpa v središču tega mesta stala 20 milijonov evrov (21,5 milijona dolarjev) in bodo trajala vsaj deset let, poroča Guardian. Na začetku tega meseca je dejal, da se je stolp v Garisendi nagibal, že odkar je bil zgrajen leta 1119 in že 900 let "vzbuja skrb". Dodatno škodo je utrpel v srednjem veku, ko so vanj vgradili železarske in pekovske peči. Vsi meščani pa niso tako prestrašeni. "Čeprav vsi pravijo, da bo padel, stoji že več kot 600 let in ne bo padel v naslednjih dveh mesecih. Po mojem mnenju bo stal vsaj še 70 let, morda celo 100 let," je za Reuters povedal Francesco iz Bologne. "To je škoda, saj so bili stolpi simbol bogastva in pomembnosti za družine, ki so tam živele. Ostala sta le še dva, in če se zruši tudi ta, bo to en stolp manj," je dejal še mimoidoči Stefano.

Stolp se nagiba že stoletja, bolj je nagnjen kot stolp v Pisi
Prejšnji mesec je bilo območje okoli stolpa ograjeno, saj so bili strokovnjaki vse bolj zaskrbljeni zaradi nevarnosti zrušenja. Podobno kot znani stolp v Pisi se Garisenda že stoletja nagiba, saj so se tla, na katerih je bil zgrajen, kmalu po zgradnji na enem mestu poglobila. Garisenda se nagiba pod kotom 4 stopinj, medtem ko se bolj znani italijanski poševni stolp v Pisi nagiba pod kotom 3,9 stopinje. Študije so tudi odkrile premike v smeri nagiba Garisende, piše Euronews.

Sorodna novica V Bologni bodo reševali poševni stolp Garisenda, ki se je preveč nagnil

"Mislim, da bomo za obnovo in utrditev stolpa porabili nič manj kot 20 milijonov evrov, morda celo več," je na novinarski konferenci v bolonjski mestni hiši dejal župan Matteo Lepore, ki ga je povzela tiskovna agencija ANSA. "Za stolp v Pisi je bilo potrebnih 10 let za posege in obnovo. Nobenega razloga nimamo, da bi rekli, da bomo potrebovali manj časa," je dejal.

Župan je že zaprosil vlado, naj vloži prošnjo, da stolpi postanejo svetovna dediščina Unesca
Dela za utrditev obeh stolpov potekajo že od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Predhodna dela na stolpu Garisenda bodo vključevala vzpostavitev zadrževalnega območja, da bi preprečili kakršno koli škodo na bližnjih strukturah ali poškodbe mimoidočih zaradi morebitnega zrušenja, so v izjavi še sporočile mestne oblasti.

Srednjeveška stolpa v Bologni zaprli za obiskovalce