Slavna srednjeveška stolpa v Bologni. Nevarno se nagiba nižji, imenovan Garisenda, ki je visok slabih 50 metrov. Foto: Reuters
Slavna srednjeveška stolpa v Bologni. Nevarno se nagiba nižji, imenovan Garisenda, ki je visok slabih 50 metrov. Foto: Reuters

Začela se je tudi vzpostavitev pet metrov visoke ograde okoli stolpa Garisenda, ki bo zadržala dele ruševin ob morebitnem padcu. Stolp iz 12. stoletja se nagiba pod kotom štirih stopinj, a so študije odkrile premike v smeri njegovega nagiba, piše Euronews.

Večstoletno nagibanje prvotno nekaj metrov višjega stolpa
Prvotno 60 metrov visok stolp se je začel nagibati že v 14. stoletju, zato so ga morali že takrat znižati, saj se je vse nevarneje nagibal k tlom.

Sorodna novica V Bologni bodo reševali poševni stolp Garisenda, ki se je preveč nagnil

Stolp Garisenda je sicer eden od dveh poševnih stolpov v Bologni. Drugi stolp, imenovan Asinelli, je približno dvakrat višji od Garisende, a se ne nagiba tako dramatično. Trenutno je zaprt tudi Asinelli, na katerega se obiskovalci sicer lahko povzpnejo.

Garisendo so za obiskovalce prvotno zaprli oktobra, potem ko so senzorji zaznali spremembe v njenem nagibu. Nadaljnji pregledi so pokazali tudi razkrajanje njegovih temeljev. Na mestnem svetu Bologne so pojasnili, da bo omenjena zaščitna ograda zaščitila tako okoliške zgradbe kot ljudi, če se stolp zruši. Po besedah predstavnika postavitev ograde "predstavlja prvo stopnjo zagotavljanja varnosti".

Velik izziv, ki zahteva zavezanost celotne Bologne
Gradnja ograde naj bi bila končana na začetku leta 2024. Sam stolp in trg okoli njega bosta najbrž ostala zaprta več let, medtem ko bodo potekala potrebna obnovitvena dela. Po oceni mestnih oblasti bo samo ograda stala približno 4,3 milijona evrov. Za plačilo obnove pa so že zagnali množično financiranje.

Bolonjski mestni svet je projekt označil za "izjemen izziv", ki bo zahteval "zavezanost celotnega mesta in tistih po vsem svetu, ki imajo radi Bologno in enega njenih najpomembnejših simbolov," še poroča Euronews.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bolonjska srednjeveška "dvojčka"
97-metrski Asinelli in danes 48-metrska Garisenda sta bila zgrajena med letoma 1109 in 1119. Stojita na križišču peterice cest, ki vodijo do glavnih vhodnih vrat srednjeveškega mesta. Stolpa sta poimenovana po znanih bolonjskih družinah, ki naj bi ju dali zgraditi, a pomanjkanje dokumentov te domneve postavlja pod vprašaj. Ime družine Asinelli se na primer prvič pojavi šele leta 1185, skoraj 70 let po tem, ko naj bi bila končana gradnja tako rekoč njenega stolpa.

Stolp Garisenda je znan tudi zunaj Italije. Svetovno slavo so mu prinesle večkratne omembe v Dantejevi Božanski komediji in v Rimah, kjer eden največjih italijanskih pesnikov opeva tudi svoje življenje v Bologni.

Srednjeveška stolpa v Bologni zaprli za obiskovalce