Spomenik revolucije na ljubljanskem Trgu republike v avtorstvu kiparja Draga Tršarja. Foto: BoBo
Spomenik revolucije na ljubljanskem Trgu republike v avtorstvu kiparja Draga Tršarja. Foto: BoBo

Icomos Slovenija danes tako pripravlja webinar na temo Skupna odgovornost za spregledano dediščino.

Kot so sporočili iz Icomosa Slovenija, bodo letošnji mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij zaznamovali drugače kot v preteklih letih, ko so pripravljali posvete in oglede dediščine. Razmere zaradi pandemije novega koronavirusa jim namreč narekujejo, da vsakoletno druženje prenesejo na splet. To pa jim po drugi strani omogoča, da dosežejo več ljudi in delijo razmišljanja o dediščini in letošnji temi s širšo skupnostjo, so še zapisali.

Dediščina – prostori, krajine, prakse in zbirke
Letošnja globalna tema je Preplet kultur, naša dediščina, skupna odgovornost. "Glede na trenutno situacijo je več kot primerna, saj poudarja našo povezanost na vseh ravneh, kar je v razmerah pandemije še posebej očitno. Vabi k razmisleku o deljenju in povezovanju, ko je govor o različnih kulturah, dediščini in odgovornosti za njeno ohranjanje. Dediščino – naj bodo to prostori, krajine, prakse ali zbirke – izpostavi kot povezovalno vrednoto za različne skupine in skupnosti. Poudari ključen pomen sodelovalnih odnosov med kulturami, posameznimi skupinam in širšo skupnostjo za varovanje vseh pomembnih značilnosti in vrednot dediščine."

Spomenik knezu Koclju v Mariboru je delo Andreja Grabrovca Gaberija. Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl
Spomenik knezu Koclju v Mariboru je delo Andreja Grabrovca Gaberija. Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl

Icomos Slovenija letošnje praznovanje organizira v sodelovanju s TICCIH-jem (The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage) Slovenija, Icomom Slovenija, Inštitutom Univerze v Ljubljani za trajnostno dediščino, Tehniškim muzejem Slovenije in Muzejem novejše zgodovine Slovenije ter finančno podporo ministrstva za kulturo.

Poudarek bo na odgovornosti do dediščine, še posebej do tiste, ki ostaja na obrobju tako družbe kot stroke, je pa ključno zaznamovala našo preteklost in še vedno zaznamuje našo sodobnost. Gre za spregledano dediščino tako podeželja kot urbanih območij, različnih skupin in skupnosti, ki so skozi čas pomembno sooblikovale naše življenje in prostor. Posebno bodo izpostavili skupnosti v nekdanjih industrijskih središčih, ki so izgubila svojo primarno razvojno vlogo.

Mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij je leta 1982 razglasil Icomos, leto pozneje ga je potrdila Generalna skupščina organizacije Unesco. Vsako leto pripravijo osrednjo temo, ki na svetovni ravni poveže dejavnosti nacionalnih odborov, članov in partnerjev.

Današnji webinar se je začel ob 10.30 na tej povezavi. V ospredju bo to, kaj lahko strokovnjaki, institucije, lokalne skupnosti, nevladne organizacije in angažirani posamezniki naredijo za boljše razumevanje, varovanje in promocijo dediščine, ki je pomembno zaznamovala naš prostor in identiteto, a ostaja zaradi svoje obrobnosti, skromnosti in posledične slabe prepoznavnosti spregledana in vztrajno izginja. Predstavili bodo tudi primere dobrih projektnih praks s področja.

Zapuščene, vendar spomeniško zaščitene stavbe nekdanje tovarne ribjih konzerv Argo v Izoli. Foto: arhiv Radia Koper
Zapuščene, vendar spomeniško zaščitene stavbe nekdanje tovarne ribjih konzerv Argo v Izoli. Foto: arhiv Radia Koper

Med 18. aprilom in 18. majem na Facebooku in Instagramu pripravljajo še akcijo Zgodbe spregledane dediščine. Zbirali bodo zgodbe, fotografije ter video- in zvočne zapise o spregledani dediščini. Poročilo o rezultatih akcije bodo objavili 18. maja, ob mednarodnem dnevu muzejev.