Sicer ena najbolj obleganih turističnih znamenitosti na svetu, Sagrada Familia v Barceloni, v teh dneh sameva. Foto: AP
Sicer ena najbolj obleganih turističnih znamenitosti na svetu, Sagrada Familia v Barceloni, v teh dneh sameva. Foto: AP

Izjemni kulturni spomeniki in druga kulturna dediščina na različnih koncih sveta trenutno samevajo, pa čeprav smo vajeni, da so ravno to prostori druženja, so zapisali pri WMF-JU, neprofitni civilni organizaciji, ki opozarja na ogrožene spomenike in umetniška dela po vsem svetu.

Želijo si, da bi nas ta praznina opomnila tudi na simbolno moč kulturne dediščine, ki lahko tako v dobrih kot slabih časih še vedno izzove našo domišljijo.

Rokavice iz arhivov in knjižnic bi prišle prav
Opozorili so, da lahko tudi kulturne ustanove po svetu z donacijami lokalnim bolnišnicam odigrajo pomembno vlogo pri spopadanju z epidemijo. Zaščitne maske in rokavice, ki so danes iskane po vsem svetu, so namreč del vsakodnevne opreme, ki se uporablja pri varstvu kulturne dediščine. Tako je denimo Francoski nacionalni arhiv že podaril 400 mask bolnišnici Fontainebleau.

Naravne nesreče se ne ozirajo na samoosamitev
Prav tako je WMF opomnil, da si mora Hrvaška opomoči po dveh uničujočih potresih, ki sta se zgodila že v času, ko se je Hrvaška, tako kot velik del sveta, že spopadala z vse več primeri covida-19 ter izvajanjem družbene izolacije in drugimi ukrepi za blažitev epidemije. Iz Hrvaške namreč poročajo o veliki škodi, tudi v muzejih in v zagrebški katedrali. WMF se je na Hrvaškem tudi že povezal s partnerji s področja varovanja kulturne dediščine in jim pomagal pri nujnih ocenah razmer. Prav tako se organizacija zaveda, da nadaljevanje pandemije ne preprečuje drugih kriz, ki bodo ogrozile območja dediščine.

V potresu 22. marca se je med drugim odlomil vrh južnega zvonika zagrebške katedrale, poškodovanih je bilo še več drugih cerkva. Foto: Reuters
V potresu 22. marca se je med drugim odlomil vrh južnega zvonika zagrebške katedrale, poškodovanih je bilo še več drugih cerkva. Foto: Reuters

K varovanju območja dediščine je mogoče prispevati tudi s podporo skladu za odzivanje na krizne razmere, ki zagotavlja sredstva za ukrepe za zgodnje obnove, piše v sporočilu za javnost, ki ga je posredovalo ministrstvo za kulturo.

Svetovni spomeniški sklad, ki že od leta 1992 s španskimi partnerji sodeluje pri zaščiti svetovno pomembnih spomenikov, od prazgodovinske jame La Garma do Alhambre in drugih znamenitosti, je opomnil tudi na razmah epidemije v Španiji. Organizacija je na družabnih omrežjih spremljala Špance in njihovo dediščino, ekipe WMF pa so bile na terenu v stiku tudi z redovnicami, ki prebivajo v zaprtih seviljskih samostanih, kjer WMF izvaja konservatorsko-restavratorsko prenovo.