Dvorec Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah. Foto: Občina Šmarje pri Jelšah/Matic Javornik/Blaž Lah
Dvorec Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah. Foto: Občina Šmarje pri Jelšah/Matic Javornik/Blaž Lah

Z uspehom na razpisu ministrstva so pridobili čas, da bodo v prihodnjih letih, desetletjih dvorec obnovili do te stopnje, da bo znova služil svojemu namenu, je ob prejemu sklepa ministrstva dejal šmarski župan Matija Čakš.

Šmarska občina je delno obnovo dvorca Jelšingrad prijavila na javni razpis za sofinanciranje projektov trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin ter vključevanje kulturnih doživetij v slovenski turizem iz sredstev za izvajanje nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost.

Občina Šmarje pri Jelšah je dvorec Jelšingrad kupila za 356.000 evrov. Projekt njegove obnove bo stal 1,6 milijona evrov, pri čemer bo ministrstvo za kulturo zagotovilo dober milijon evrov, od tega 528.870 evrov prihodnje leto in 535.651 evrov leta 2024. Občina bo za izvedbo projekta zagotovila 572.648 evrov, in sicer 34.140 evrov letos, preostanek pa do leta 2025.

Doživetje zgodovine dvorca, Grajska poroka in igra golfaI
"Naložba vključuje rekonstrukcijo ostrešja in strešnega venca, menjavo strešne kritine in statično stabilnost objekta, s katero bo objekt kulturne dediščine zaščiten pred nadaljnjim propadanjem. Naložba predvideva še ureditev dveh grajskih soban v pritličju za obiskovalce. V teh sobanah bodo obiskovalci s pomočjo digitalnih orodij spoznali nove turistične produkte Doživetje zgodovine dvorca, Grajska poroka in Igra golfa – pitch and putt," je vsebino obnove povzela vodja oddelka za investicije na šmarski občini Anita Reich.

Zagon obnove načrtovan v prihodnjem letu
Občina je za načrtovana dela že pridobila gradbeno dovoljenje in vsa ustrezna mnenja, projektna in investicijska dokumentacija sta izdelani. Predvidoma jeseni bosta objavljeni javni naročili za izvajalca del in nadzor. Dela bi začeli prihodnje leto, po terminskem načrtu bo projekt končan septembra 2025. Po koncu naložbe bo občina dvorec v upravljanje predala Javnemu zavodu za turizem šport in mladino Šmarje pri Jelšah. Občina pa vsaj za zdaj še nima načrta obnove preostalega dela dvorca.

Po terminskem načrtu bo projekt obnove končan septembra 2025. Foto: Občina Šmarje pri Jelšah/Matic Javornik/Blaž Lah
Po terminskem načrtu bo projekt obnove končan septembra 2025. Foto: Občina Šmarje pri Jelšah/Matic Javornik/Blaž Lah

Orientalsko orožje in živalske mumije
Kot je razbrati iz zgodovinskih zapisov, je bil dvorec Jelšingrad razkošno opremljen. Konec 20. let preteklega stoletja ga je obiskal priznani slovenski umetnostni zgodovinar Franc Stele, ki je popisal tudi večino notranjega inventarja. Med drugim je opozoril na orožarno z zbirko orientalskega orožja, živalske mumije in druge egiptovske starine ter na figuralne rezbarije primitivnih plemen.

Stele je med umetniškimi slikami na stenah dvorca izpostavil 13 baročnih portretov nekdanjih lastnikov gradu iz rodbine Gaisruck, žanrsko sliko iz 17. stoletja in krajini Eduarda Böhma (1830–1890). Zapise umetnostnega zgodovinarja dopolnjuje fotografska dokumentacija lokalnega fotografa Slavka Ciglenečkega.