Gradbena jama na območju Kolizeja. Foto: BoBo
Gradbena jama na območju Kolizeja. Foto: BoBo

Ljubljanski mestni svet bo lokacijsko preveritev za OPPN (občinski podrobni prostorski načrt) Kolizej predvidoma obravnaval na oktobrski seji. Glede na to, da je stranka ministrstvo za kulturo obvestila, da ne bo mogla zagotoviti izvedbe izravnalnega ukrepa – zagotovitve osrednjega večnamenskega prostora v novem objektu – je ministrstvo stranki kot investitorju gradnje novega objekta, družbi Tivoli, Razvoj rezidenc, d. o. o., naložilo alternativni izravnalni ukrep.

Sorodna novica Namesto gradnje kulturne dvorane ministrstvo Anderliču naložilo alternativni izravnalni ukrep

Denarni znesek v vrednosti povzročene škode
Gre za plačilo denarnega zneska v vrednosti povzročene škode, pri čemer je bila višina škode v višini 1,5 milijona evrov ocenjena na podlagi ocenjene vrednosti gradbenih del in pripadajočih stroškov za opremo večnamenske dvorane ter pomožnih prostorov v velikosti 600 kvadratnih metrov po ocenjeni vrednosti 2500 evrov na kvadratni meter, so zapisali na ministrstvu.

Dodali so, da 31. člen zakona o varstvu kulturne dediščine določa, da se lahko v primeru odstranitve spomenika investitorju kot izravnalni ukrep določi tudi plačilo denarnega zneska v vrednosti povzročene škode, ki nastane zaradi odstranitve arheološke ostaline ali spomenika.

Pogled na nekdanji Kolizej. Foto: BoBo
Pogled na nekdanji Kolizej. Foto: BoBo

Sredstva nakazana na postavko ministrstva za kulturo
Kot so še pojasnili, so bila sredstva nakazana v državni proračun, na postavko ministrstva za kulturo. Ministrstvo s sredstvi razpolaga na podlagi zakona in na podlagi uresničevanja programa na področju kulture. Prav gradnja večnamenskega prostora za kulturo je bila eden od pogojev, da je ministrstvo leta 2009 Anderliču dovolilo rušitev zaščitenega starega Kolizeja.

Zdaj je družba Tivoli tudi zaprosila Mestno občino Ljubljana (MOL) za lokacijsko preveritev, s katero bi spremenili OPPN za to območje. Ta namreč od investitorja še vedno terja gradnjo dvorane v velikosti najmanj 600 kvadratnih metrov bruto tlorisne površine, pri čemer mora imeti vsaj 400 kvadratnih metrov uporabne površine.

Predlog lokacijske preveritve je MOL javno razgrnil minuli petek, občani pa imajo do 1. septembra možnost podaje pripomb in predlogov na razgrnjeno gradivo.

Na MOL-u so za STA pojasnili, da bo lokacijska preveritev za del OPPN 106 – Kolizej predvidoma obravnavana na oktobrski seji mestnega sveta 18. oktobra. Če bodo pripombe na razgrnjeno gradivo zahtevale časovno in vsebinsko obsežnejše strokovno delo, pa bo gradivo uvrščeno na eno naslednjih sej do konca leta.