Gradbena jama na območju nekdanjega Kolizeja je bolj ali manj nespremenjena že od rušitve Kolizeja leta 2011. Foto: BoBo
Gradbena jama na območju nekdanjega Kolizeja je bolj ali manj nespremenjena že od rušitve Kolizeja leta 2011. Foto: BoBo
Nekdanji Kolizej v roke južnoafriškega sklada

Nakup gradbene jame so danes potrdili v Kranjski investicijski družbi, ki bo za omenjeno družbo izvedla projekt. Ob tem so sporočili le, da so posel z južnoafriško družbo sklenili po nekaj mesecih pogajanj. Za dobrih 15 milijonov evrov kupnine bodo poplačali tudi vse obveznosti podjetja Jožeta Anderliča, ki je zašel v velike finančne težave.

Za projekt novega Kolizeja se je zadolžil za dobrih 10 milijonov evrov. Anderlič je na tem mestu najprej želel zgraditi 90 metrov visoko stavbo s koncertno dvorano in operno hišo. A ker mu tako visoke stavbe ni dovolila zgraditi posebna komisija ministrstva za kulturo, je pred štirimi leti od tega projekta odstopil. Lani pa je začel projekt postavitve 120 luksuznih stanovanj.

Je skrivnostni sklad povezan z Anderličem?
Kot kaže, bo ta stanovanja zdaj zgradil investitor iz južnoafriške republike. Čeprav je sklad Greenbay Property napovedal, da bo gradnjo začel že čez mesec, bo to težko. Za gradbeno dovoljenje namreč sploh še ni zaprosil.

O južnoafriškem investitorju ni veliko znano, ustanovili so ga lani na Mavriciju. Zanimivo je, da na svojih spletnih straneh oglašuje le dva projekta, oba sta iz Slovenije - poleg izgradnje novega Kolizeja še odkup koprskega trgovskega center Planet Tuš.

Sklad nekateri povezujejo kar z Jožetom Anderličem in zakoncema Pergar, ki sta z njim že večkrat poslovno sodelovala. Janez Pergar in njegova žena Nevenka sta pred kratkim ustanovila podjetje Greenbay Tivoli, ki naj bi to gradbeno jamo tudi odkupilo.

Nekdanji Kolizej v roke južnoafriškega sklada