Vodja projekta restavriranja fresk brežiškega gradu Ljubiša Milić, brežiški župan Ivan Molan in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. Foto: Občina Brežice
Vodja projekta restavriranja fresk brežiškega gradu Ljubiša Milić, brežiški župan Ivan Molan in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. Foto: Občina Brežice

V zadnjih letih je Občina Brežice v prenovo tamkajšnjega gradu vložila tri milijone evrov. Prenovljeni so tudi že grajsko ostrešje, v grajsko stavbo je zdaj vgrajeno tudi dvigalo, preurejeni so grajska klet, recepcija in sanitarije. V preteklem letu so še nadkrili grajsko dvorišče in ga preuredili v dodatno mestno prireditveno prizorišče, je povedal župan Občine Brežice Ivan Molan.

Foto: Občina Brežice
Foto: Občina Brežice

Nadaljevanje restavriranja fresk
Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (RC ZVKDS) te dni nadaljuje restavriranje stenskih fresk grajske viteške dvorane. Po besedah vodje projekta in konservatorsko-restavratorskega svetnika restavratorskega centra Ljubiše Milića gre v viteški dvorani za izjemne poslikave in za biser baroka. Te sicer s sodelavci utrjujejo oziroma stabilizirajo barve, ki jih je načel čas. Milić je ob tem ocenil, da je bila tehnologija, s katero so bile freske naslikane, za tisti čas precej dobra.

V Posavskem muzeju Brežice, ki domuje v brežiškem gradu, so si prizadevali, da bi zadnje tri stene s freskami viteške dvorane, ki še niso restavrirane, uvrstili v redni program restavratorskega centra in tako pridobili izdatnejšo podporo ministrstva za kulturo, je povedala direktorica muzeja Alenka Černelič Krošelj.

Po njenih besedah jim je tudi uspelo, zdaj pa bodo s pomočjo strokovnjakov restavratorskega centra ocenili, kakšni restavratorski postopki bodo potrebni. Restavrirati sicer želijo še poslikave v grajski kapeli, na grajskem stopnišču in v stolpu ter tako tem izjemnim poslikavam ohraniti in osvežiti podobo, je še dodala direktorica muzeja.

Prenove deležni tudi tehnični spomeniki
Lotili so se tudi prenove občinskih tehničnih spomenikov. Tako bodo do konca oktobra prenovili nekdanji mestni vodovodni stolp, občina pa je lani končala prenovo brežiških stoletnih železnih mostov prek Save in Krke. Na novo pa je bila zgrajena replika odsluženega stoletnega lesenega rečnega mosta v Cerkljah ob Krki, so še navedli na brežiški občini.