V prihajajočem letu napovedujejo večji občasni razstavi Identitete na prepihu. Zgodbe pripadanja in identitete ter Slovenija 30 let. Nadaljevali pa bodo prenovo stalne razstave Slovenci v XX. stoletju in pripravili še nekaj manjših občasnih razstav.

Iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije so sporočili, da si želijo in se nadejajo izvedbe načrtovanega v polni obliki, vseeno pa ostajajo pripravljeni na nepredvidljivo. Zato bodo če razstav ne bo mogoče obiskati v živo, vse prenesli tudi na splet in tako omogočili ogled iz domačega naslonjača. Foto: BoBo
Iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije so sporočili, da si želijo in se nadejajo izvedbe načrtovanega v polni obliki, vseeno pa ostajajo pripravljeni na nepredvidljivo. Zato bodo če razstav ne bo mogoče obiskati v živo, vse prenesli tudi na splet in tako omogočili ogled iz domačega naslonjača. Foto: BoBo
Sorodna novica Jože Dežman bo novi direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije

Razstava Identitete na prepihu. Zgodbe pripadanja in identitete bo na ogled od 28. januarja do 31. maja. Iz MNZS-ja so sporočili, da v okviru EU-projekta Identiteta na prepihu dokumentirajo in raziskujejo dediščino zgodb priseljencev in njihovih potomcev iz jugoslovanskih republik v Sloveniji. Med letoma 1945 in 1991 se je glede na ocene v Slovenijo preselilo skoraj 300 tisoč ljudi. Na razstavi bodo predstavili osebne zgodbe in pripovedi o priseljevanju, preseljevanju ter pripadnosti.

Sorodna novica Ustvarjalna Evropa: slovenske organizacije v 7 letih vključene v 575 mednarodnih projektov

Razstavni katalog oziroma zbornik bo predstavil oris migracij, družbenih interakcij in osebne zgodbe o identiteti ter dediščino Slovenk in Slovencev, ki so potomci priseljencev z območja nekdanje Jugoslavije. Osebne zgodbe in predmete, ki jih bodo predstavili v publikaciji, so zbrali letos v okviru poziva. Obenem so povabili strokovnjake in predstavnike mlajše generacije, da z njimi delijo svoja razmišljanja, čustva in družinske zgodbe. Prihajajoča razstava je del evropskega projekta I-ON: Identity on the Line (Identiteta na prepihu), ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Odprtje razstave Slovenija 30 let v MNZS-ju je napovedano za 23. junij. Z gradivom iz zbirk muzeja ter drugih ustanov in posameznikov bodo podali pregled 30-letnega obdobja samostojne države s političnega, gospodarskega in družbenega področja. Prikaz namerava aktualizirati posamezne teme prav do danes. Občasna razstava ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije bo na ogled do decembra 2021.

Sorodna novica Pogled iz muzejev: "Ko sem imel prvič v rokah novo slovensko zastavo"

Postavitev bosta pospremila obrazstavni program in publikacija. Katalog bo s strokovnimi članki in slikovnim gradivom orisal politični, gospodarski in družbeni pregled 30-letnega obdobja samostojne države. Avtorji prispevkov se bodo poglobili v procese demokratizacije države, razvoja gospodarstva in parlamentarnega sistema, šolstva, športa ter vsakdanjega življenja Slovenk in Slovencev. Publikacija bo opremljena s fotografskim gradivom iz zbirk MNZS-ja in fotoreporterjev, ki so zaznamovali pomembne dogodke tega obdobja.

V sklopu stalne razstave Slovenci v XX. stoletju bodo po prenovi obdobja druge svetovne vojne v letu 2020 tokrat prenovili prostore, namenjene predstavljanju prve svetovne vojne in obdobja med svetovnima vojnama.

Občasne razstave v sklopu Izbrane podobe 20. stoletja
V sklopu Izbrane podobe 20. stoletja je napovedanih več občasnih razstav, ki si jih bo mogoče ogledati v preddverju Viteške dvorane in na prostem pred muzejem.

Boris Hajdinjak

Med drugim bo v preddverju od 26. januarja do 15. marca na ogled razstava "Tu se je smrt utrudila do smrti ..." slovenske žrtve Auschwitza, avtorstvo katere podpisuje Boris Hajdinjak iz Sinagoge Maribor. Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta bodo v MNZS-ju že tradicionalno pripravili večdnevni posebni program za šole, s katerim mladim predstavljajo osebne izkušnje preživelih taboriščnikov in izbrane predmete, ki pripovedujejo zgodbe koncentracijskih taborišč in dogajanja med drugo svetovno vojno.

Leto 2021 bo Sloveniji prineslo tudi naziv Evropska gastronomska regija in tako bo oktobra v preddverju muzeja na ogled razstava Ljubezen gre skozi želodec. Postavitev se bo z različnimi fotografskimi podobami celotnega 20. stoletja dotaknila tem, kot so slanikova in polževa pojedina, trkanje jajc ob prazniku velike noči in drugih s hrano povezanih običajev. (Razstava bo med aprilom in junijem na ogled tudi v Galeriji S Ljubljanskega gradu.)

Sorodna novica Neca Falk: "Maček Falot je zdaj zelo aktualen!"

V zadnjih dveh mesecih leta bo mogoče obiskati razstavo o nastanku in "življenju" glasbenega fenomena Mačka Murija in Muce Mace s fotografijami Toneta Stojka, plakati, predmeti in videoposnetki. Maček Muri in muca Maca veljata za enega najuspešnejših slovenskih glasbenih projektov, ki je zaživel leta 1984 z izdajo kasete.

Od februarja do junija bodo na ploščadi pred muzejem razstavili izbor doniranih fotografij Tomija Lombarja, ki jih je kot fotoreporter Antene, Dnevnika, Republike in Dela ustvaril v svoji skoraj 30-letni karieri. MNZS sodeluje tudi pri razstavi Joco Žnidaršič – prelomna leta. To je fotografska razstava ob 30. obletnici samostojne Slovenije, ki bo od junija do decembra na ogled v Galeriji Cankarjevega doma.

Septembra in oktobra bodo na ploščadi pred muzejem z razstavo zaznamovali 70 let Zveze tabornikov Slovenije. Od oktobra do decembra bo na ogled mednarodna potujoča razstava Identiteta na prepihu, ki prinaša izsledke raziskave o migracijah in identitetah v Evropi. Postavitev bo zaživela kot rezultat sodelovanja šestih muzejev iz Švedske, Danske, Norveške, Poljske, Hrvaške in Slovenije ter univerze v Vilni. V letih 2022 in 2023 se bo selila po vseh sodelujočih državah.