Foto: MNZS
Foto: MNZS
Sorodna novica Ministrstvo za kulturo: Poškodovanje pročelja stavbe je odraz nekega širšega stanja v naši državi

Iz Muzeja novejše zgodovine so sporočili, da se ob tem dogodku zaskrbljeno sprašujejo o vlogi in pomenu kulturnih institucij danes. "Smo in želimo ostati samostojne ustanove, ki nadzorujejo vsebino in celovitost svojih programov, razstav in dejavnosti, ne glede na vir financiranja ali model upravljanja," je v izjavi za javnost zapisala direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije (MNZS) Kaja Širok.

V muzeju ne dopuščajo ustrahovanja in diskreditacije
"Naša strokovna in institucionalna integriteta je tu na prvem mestu, ne dopuščamo ustrahovanja in diskreditacije svojega dela," je še zapisala direktorica muzeja. In dodala, da so in ostajajo družbeno odgovorni, spodbujajo neodvisnost in znanstveno svobodo, strpnost in medsebojno spoštovanje brez ogrožanja profesionalni muzejskih standardov.

Napis Sramota pred Moderno galerijo v Ljubljani. Foto: Nadina Štefančič / MMC RTVSLO
Napis Sramota pred Moderno galerijo v Ljubljani. Foto: Nadina Štefančič / MMC RTVSLO

Napis sramota se je pojavil tudi pred Moderno galerijo, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, prostori Kinoteke na Metelkovi in MSUM-om. Napisi so se pojavili pred tistimi stavbami, v katerih imajo prostore javne ustanove, ki so letos dobile novo vodstvo oz. se jim v kratkem napoveduje sprememba vodstva. Napis je mogoče videti tudi na Metelkovi 6, kjer že desetletja domuje vrsta nevladnih organizacij, letos pa je Ministrstvo za kulturo uporabnike stavbe pisno obvestilo, da morajo izprazniti prostore do konca januarja.