Nataša Robežnik. Foto: Gorazd Kavčič
Nataša Robežnik. Foto: Gorazd Kavčič

Nataša Robežnik je po diplomi iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani magistrala še iz menedžmenta neprofitnih organizacij na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Ima več kot 17 let delovnih izkušenj na področju muzejske dejavnosti.

Poklicno pot je začela v Gorenjskem muzeju, kjer je delovala kot pedagoginja. Od leta 2012 je zaposlena v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, v katerem je trenutno vodja pedagoškega oddelka.

Leta 2006 je pridobila naziv kustodinja, leta 2015 naziv višja kustodinja in leta 2021 naziv muzejska svetovalka. Od konca leta 2021 predseduje Sekciji za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije.

Ministrica za kulturo je Natašo Robežnik imenovala za v. d. direktorice Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije do imenovanja direktorja po izvedenem javnem razpisu, vendar največ za eno leto, do vključno 26. januarja 2024, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Združitev muzeja naletela na negativen odziv pri delu javnosti in politike
Vlada je sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitvi novega javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije sprejela prejšnji četrtek. Tako kot že napoved združitve muzejev je tudi vladni sklep naletel na negativen odziv pri delu javnosti in politike.

Sorodna novica Asta Vrečko: Gre za združitev dveh muzejev in ne za njuno ukinitev
Sorodna novica VSO: Če vlada ne bo potegnila odločitve nazaj, bomo ukrepali. Vrečko: Sledimo strokovnim pomislekom.

Nasprotovanje so med drugim izrazili v SDS-u, v katerem so vlado pozvali k preklicu te odločitve, in v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), kjer so tudi napovedali, da bodo, če vlada ne bo spremenila odločitve, začeli izvajati t. i. akcijski načrt v obrambo samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, njegove podrobnosti bodo razkrili po 10. februarju. V NSi-ju pa so začeli pripravljati interpelacijo zoper ministrico Vrečko.

Kritičen do vladnega sklepa je bil direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman, oglasili so se tudi zaposleni v muzeju, ki so na ministrstvo za kulturo naslovili pismo, v katerem ministrstvo pozivajo k obojestranski komunikaciji.

Združitev muzejev v nov javni zavod so pozdravili v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, Skupnost muzejev Slovenije, Slovensko muzejsko društvo in Mednarodni muzejski svet (ICOM) Slovenija pa so v skupni izjavi izrazili prepričanje, da združitev muzejev lahko prinese pozitivne učinke, saj se je s tem muzej, ki v svojih zbirkah hrani najpomembnejše artefakte tega obdobja, pomembno kadrovsko okrepil.

Sorodna novica Vlada je ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije

Asta Vrečko je v odzivu dejala, da ne gre za ukinitev muzejev, ampak za združevanje, pri katerem ostane program enak, tudi sestava zaposlenih. "Tukaj sledimo strokovnim pomislekom, izpostavljenih že ob ustanovitvi: da nima ustreznih prostorov, nima ustanovne zbirke, saj so artefakti v Muzeju novejše zgodovine in drugih tovrstnih ustanovah po Sloveniji," je dejala ministrica.

Ministrica še pravi, da razumejo politične argumente nestrinjanja, ki so bili še toliko številčnejši ob ustanovitvi muzeja v času pandemije in brez javne razprave. "Tukaj smo združili dve nacionalni ustanovi, pri čemer ni bilo podlage za nacionalno razpravo," je še povedala ministrica. Muzeji so po njenih besedah v zadnjih letih doživljali sistemsko zanemarjenost, treba jih je sistemsko podpreti, jim pomagati, da se bodo posodobili. "Zgodovina mora ostati v rokah zgodovinarjev, ne politike," še meni ministrica.