Kip staroegipčanskega faraona Ramzesa II., ki bo eden od artefaktov v muzeju. Foto: EPA
Kip staroegipčanskega faraona Ramzesa II., ki bo eden od artefaktov v muzeju. Foto: EPA

Informacijo je španski tiskovni agenciji EFE podal vodja informacijskega urada muzeja Samer Seif.

Sorodna novica Odkritje Tutankamonove grobnice in kako so stari Egipt spoznavali na Slovenskem

Seif je tudi vodnik, ki obiskovalce v za zdaj še omejenem obsegu vodi po kompleksu, vključno z veliko dvorano, steklenim dvoriščem, konferenčnim centrom, trgovskim delom in zunanjimi vrtovi. S tem želi "preizkusiti primernost lokacije in izkušnjo obiskovalcev pred uradnim odprtjem", je zapisano na spletni strani muzeja.

Obiskovalce ob vstopu skozi glavni vhod v muzej pričaka 83-tonski kolos Ramzesa II., ki so ga pred petimi leti prenesli z osrednjega trga v Kairu, nato pa jim je na voljo več stopnišč s kipi faraonov, ki jih vodijo do dvanajst velikih galerij s kar 46 razstavami, je povedal Seif. Trenutno fotografiranje in snemanje nista dovoljeni, dostop do zgodovinskih zbirk pa bo mogoč šele po uradnem odprtju muzeja.

V kompleksu tudi gledališče in 3D-kino
Kompleks za egipčanske antikvitete bo imel tudi poseben prireditveni prostor, kjer bosta nameščena gledališče in 3D-kino, v njem bodo tudi restavracija kot tudi kavarne in trgovine s spominki, ki so že odprte.

Sorodna novica "Nenadoma pa je ves svet obšla novica o velikem odkritju v Dolini kraljev"

Sicer so skoraj vsa dela na glavni stavbi muzeja že končana, manjka le še prizidek, v katerem bo sončna ladja kralja Keopsa, drugega faraona četrte dinastije staroegipčanskega Starega kraljestva (2609–2584 pr. n. št.), ki je ukazal gradnjo Velike piramide v Gizi.

Gradnja muzeja, ki s približno 480.000 kvadratnimi metri velja za največji arheološki muzej na svetu, se je začela leta 2002. Zaradi različnih vzrokov, med drugim politične nestabilnosti v času arabske pomladi leta 2010, gospodarskih kriz in epidemije covida-19, pa se je močno zavlekla, še piše EFE.