Tridesetcentimetrski bronasti disk z modrozeleno patino krasijo zlati simboli, ki naj bi predstavljali sonce, luno, zvezde, solsticije in ozvezdje Plejade. Foto: EPA
Tridesetcentimetrski bronasti disk z modrozeleno patino krasijo zlati simboli, ki naj bi predstavljali sonce, luno, zvezde, solsticije in ozvezdje Plejade. Foto: EPA

Vključili ga bodo v razstavo o Stonehengeu, ki bo na ogled od februarja. Britanskemu muzeju ga bo posodil Državni muzej za prazgodovino v nemškem mestu Halle.

Prva mednarodna izposoja po petnajstih letih
Našli so ga leta 1999 v bližini Nebre, v nemški zvezni deželi Saška Anhalt. Njegov premer znaša 30 centimetrov, tehta pa 2,2 kilograma. Tridesetcentimetrski bronasti disk z modrozeleno patino krasijo zlati simboli, ki naj bi predstavljali sonce, luno, zvezde, solsticije in ozvezdje Plejade.

Sorodna novica Nebesni disk iz Nebre, najstarejša znana konkretna upodobitev vesolja

Kot piše nemška tiskovna agencija DPA, bo izposoja diska Britanskemu muzeju prva mednarodna izposoja po petnajstih letih. Neil Wilkin iz Britanskega muzeja je povedal: "Nebesni disk iz Nebre in njegov sončni pendant sončni disk sta najznamenitejša ohranjena predmeta iz bronaste dobe v Evropi. Oba sta bila, potem ko sta bila več kot tri tisočletja skrita v zemlji, odkrita dobesedno pred kratkim."

Nanj sta z detektorjem kovin naletela Henry Westphal in Mario Renner, ki pa sta delala brez licence, tako da je šlo za nezakonito plenjenje, najdba pa po zakonu tako pripade zvezni deželi. Westphal in Renner sta disk prodala zasebnemu zbiratelju, nato je zamenjal nekaj lastnikov in šele leta 2001 je informacija o njegovem obstoju dosegla širšo javnost.

Po posredovanju državnih arheologov in tudi švicarske policije od leta 2002 ni več v zasebnih rokah, od leta 2008 pa je del stalne zbirke Državnega muzeja prazgodovine v Halleju. Nebesni disk iz Nebre so leta 2013 uvrstili v Unescov register svetovnega spomina.

Razstava Svet Stonehengea bo na ogled od 17. februarja do 17. julija prihodnje leto.