Nagrado EMA sestavlja sodobno kiparsko delo švicarskega umetnika Etienna Krähenbühla (1953). Izročili jo bodo na srečanju EMA v Esch-sur Alzette v Luksemburgu 10. septembra, so sporočili iz MNZS-ja.

Skupna potujoča razstava je do 13. septembra 2022 na ogled v Dokk1 v Aarhusu na Danskem. Foto: Corinne Brenko
Skupna potujoča razstava je do 13. septembra 2022 na ogled v Dokk1 v Aarhusu na Danskem. Foto: Corinne Brenko

I-ON (Identiteta na prepihu/Identity on the Line) je skupni projekt šestih kulturnozgodovinskih muzejev in ene univerze iz sedmih evropskih držav, katere partner je Muzej novejše zgodovine Slovenije. Projektni partnerji so raziskovali posledice migracijskih procesov v svoji državi/regiji. Vodilni partner projekta je Muzej Vest-Agder iz Kristiansanda na Norveškem.

Odbor EMA se je odločil podeliti nagrado EMA projektu I-ON, ker "je občudovanja vredno, da je srednje velik muzej, kot je Muzej Vest-Agder, vzpostavil tako zapleten mednarodni projekt, ki združuje šest drugih majhnih/srednje velikih ustanov, razpršenih po vsej Evropi."

Sorodna novica Zgodbe ljudi, ki so se v Slovenijo priseljevali iz Jugoslavije, so zgodbe o identitetah na prepihu

Po besedah komisije je "skupna potujoča razstava impresivni rezultat, katere koordinator je Muzej novejše zgodovine Slovenije; ločene razstave v vseh zadevnih državah (v Sloveniji: Odjuga: Zgodbe o identitetah na prepihu); publikacije; spletni seminarji; šolski paketi itd. Prikazuje, kaj lahko dosežejo srednje veliki muzeji! Projekt je zagotovo pomemben prispevek k razumevanju zgodovine migracij v 20. stoletju, zahvaljujoč njegovi mednarodni izpostavljenosti po vsej Evropi."

Avtorici obeh razstav, Urška Purg in Corinne Brenko, sta ob tem povedali: "Naslavljanje migracij in identitet je pomembna, vendar ne preprosta naloga sodobnih muzejev. Projekt I-ON je prišel v ključnem času in kljub dodatnim zahtevnim preizkusom zaradi pandemije covida-19 ponudil vpoglede v pogosto spregledane ali celo zamolčane zgodovine Evrope, ki jih preko osebnih zgodb pričevalcev predstavlja na demokratičen način. Prav to so temelji, na katerih sloni odločitev za tako pomembno nagrado evropske razsežnosti, ki smo je vsi projektni partnerji kakor tudi v Muzeju novejše zgodovine Slovenije nadvse veseli in smo zanjo izjemno hvaležni. Obenem pa smo hvaležni vsem posameznikom, s katerimi smo stkali te muzejske zgodbe."

Razvoj muzeološkega diskurza na mednarodni ravni
Nagrado podeli upravni odbor EMA na podlagi predlogov, ki jih predložijo njeni strokovnjaki, nacionalni predstavniki, institucionalni podporniki ali druge skupine, vključene v dejavnosti EMA.

Ustanovljena je bila z namenom priznavanja izjemnih rezultatov organizacij, raziskovalcev in kulturnih institucij pri ustvarjanju pionirskih muzejev ali pri izdelavi študij ter izvajanju projektov evropskega pomena, katerih namen je vplivati ​​na razvoj muzeološkega diskurza na mednarodni ravni.

Partnerji projekta I-ON v Viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Foto: MNZS
Partnerji projekta I-ON v Viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Foto: MNZS

Prejšnji dobitniki nagrade so Muzej Galileo iz Firenc, Europeana iz Haaga in POLIN Muzej zgodovine poljskih Judov, postavljen v Varšavi.

Identiteta na prepihu potuje po Evropi
Potujoča razstava o migracijah in identiteti je do 13. septembra 2022 na ogled v Dokk1 v Aarhusu na Danskem. Doslej je bila na ogled v Sloveniji v MNZS-ju, v Etnografskem muzeju Istre v Pazinu na Hrvaškem ter v Vest-Agder muzeju v Kristiansandu na Norveškem.

"Razstava odpira kompleksne in težke zgodbe o migracijah po Evropi, od grenlandskih izkušenj življenja na Danskem do norveških družinskih skrivnosti po drugi svetovni vojni, prisilnih preseljevanj Sámi ljudstev na Švedskem, ponovnem začrtanju meja na Poljskem in preživelih holokavsta iz Litve do izseljevanja Italijanov iz hrvaške Istre in zapletene slovenske zgodovine po drugi svetovni vojni," so zapisali v MNZS-ju.

Temelji na osebnih zgodbah skoraj 200 pričevalcev in ponuja večplasten vpogled v to, kako migracijski procesi vplivajo na oblikovanje identitet ljudi in širših skupnosti.