Neandertalci so izmrli, vrsta homo sapiens pa je preživela.  Foto: EPA
Neandertalci so izmrli, vrsta homo sapiens pa je preživela. Foto: EPA

Raziskovalna skupina z oddelka za prazgodovino, arheologijo in staro zgodovino univerze v Valencii je namreč odkrila in datirala habitat neandertalcev na prostem, star več kot 120 tisoč let. Ekipo je vodil profesor Aleix Eixea v sodelovanju z univerzo španske pokrajine Alicante, arheološkim muzejem Bizkaiko v Bilbau in francoskim inštitutom za evolucijsko znanost.

Strokovnjaki si sicer niso enotni glede natančnega vzroka za izumrtje neandertalcev, ki so na območju Evrazije živeli do približno 40 tisoč leti, vendar ni nemogoče, da so se preprosto asimilirali in križali s homo sapiensi.

Sorodna novica Parjenje med neandertalci in sodobnimi ljudmi bolj pravilo kot izjema

Večina dosedanjih najdb je pridobljena v jamah
Na podlagi nedavne raziskave omenjenega območja je Eixea ugotovil, da je "ta lokacija služila kot prehod za neandertalsko populacijo med obalo in notranjostjo Pirenejskega polotoka znotraj široke teritorialne mreže, ki so jo različne skupine uporabljale za ustvarjanje zalog iz biotičnih in abiotičnih virov".

V obdobju srednjega paleolitika, torej v obdobju, v katerem so živeli neandertalci, so si primitivne človeške populacije za bivanje ustvarile tudi tabore na prostem. Tako je bilo tudi na območju Los Alcázaresa. Vendar večina arheološkega znanja, ki ga imamo o evropski paleolitski dobi, še zlasti na Pirenejskem polotoku, izvira iz najdišč v jamah. Pravzaprav je bila večina tamkajšnjih arheoloških izkopavanj v zadnjem stoletju in pol opravljenih v jamah. In tako glede dejavnosti neandertalcev zunaj njihovih jamskih zavetišč obstaja razmeroma malo podatkov.

Kot je povedal Eixea, je najdišče na območju Los Alcázaresa "eden redkih tovrstnih primerov na Pirenejskem polotoku in edino na območju Valencie, na katerem sta bili dokumentirani dve arheološki ravni v svoji prvotni legi, bogati z obdelanimi kamni, živalskimi in arheobotaničnimi materiali ter časovno dobro datirani". To je raziskovalcem omogočilo podrobnejše razumevanje pokrajine in podnebja, ki se zelo razlikujeta od sedanjih, pa tudi dejavnosti samih neandertalcev.

Številni ključi za razumevanje neandertalcev
Nadaljnja analiza konfiguracije najdišča je pokazala, da je to tudi kraj, kjer so neandertalci izdelovali kamnita in lesena orodja. Za potrebe prehranjevanja so lovili predvsem jelene in konje. Kot so še sporočili raziskovalci, najdišče na območju Los Alcázaresa nudi številne ključe za razumevanje odnosa neandertalcev do okolja in prilagajanja okolju ter dinamike njihovega življenjskega sloga na Pirenejskem polotoku.