V teh dneh so naleteli na nove najdbe – več kot sto nepoškodovanih sarkofagov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Podobno kot skoraj 60 sarkofagov, ki so jih predstavili pred mesecem dni, je tudi tokratno odkritje staro več kot 2500 let. V Sakari, najdišču pod Unescovo zaščito, kjer stoji več piramid, starodavnih samostanov in živalskih pokopališč, se je letos našlo že marsikaj, a kljub temu je po poročanju portala Art Daily tokratno odkritje največje do zdaj.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V zaprtih lesenih krstah so pokopali najvišje uradnike poznega obdobja in Ptolemajske dinastije.

Našli so jih v treh nagrobnih jaških, globokih 12 metrov. V sarkofagu, ki so ga odprli, je ležala mumija, odeta v pokopno tkanino, okrašeno z živopisnimi hieroglifi. Podobno so bile pokopane že mumije, najden v prejšnjih izkopavanjih.

Egiptovski minister za turizem in starine Kaled Al Anani je skoraj ponovil besede, s katerimi je pospremil zadnje odkritje: "Sakara lahko še veliko razkrije. Je prava zakladnica," je dejal na nedavni slovesni predstavitvi najdb. Kot pravi, se izkopavanja nadaljujejo. "Kadar koli izpraznimo pokopni jašek ali sarkofag, se pojavi nov."

Nazadnje so obsežno najdbo predstavili pred dobrim mesecem. Tedaj je šlo za 59 prav tako dobro ohranjenih in zapečatenih lesenih krst približno iste datacije. V zadnjih letih so arheologi med izkopavanji v Sakari naleteli na številne najdbe, tudi na mumificirane kače, ptice, skarabeje in druge živali. Na območju nekropole so našli več deset kipov, med njimi bronast kipec boginje Nefertem in 28 kipcev Sokarja, boga sokola.

Foto: EPA
Foto: EPA

V zadnjih izkopavanjih so po ministrovih besedah našli tudi več kot 40 kipov egipčanskih božanstev in pogrebnih mask. Odkrili so še dva lesena kipa, ki sta pripadala grobnici sodnika 6. dinastije. Po besedah generalnega sekretarja vrhovnega sveta za antikvitete Mostafa Vazirija sprva ni bilo jasno, ali sta kipa konkretni upodobitvi članov sodniške družine, nadaljnja proučitev pa je pokazala, da eden predstavlja nekoga z imenom Heteb Ka. "Lepota kipa je vidna v detajlu obrvi, brkov in trepalnic. Zares je lep in čudovit," je dodal.

Sarkofage bodo razdelili med zbirke več egiptovskih muzejev. Nekaj jih bo šlo tudi v Veliki egipčanski muzej v Gizi, ki še čaka na odprtje. Muzej blizu znamenite piramide naj bi po vrsti preložitev odprli prihodnje leto.

Minister je naval najdb pripisal obsežnim izkopavanjem v zadnjih letih. Tudi to ne bo zadnje. Naslednje veliko odkritje sakarske nekropole, ki leži jugozahodno od Kaira, naj bi oznanili decembra letos ali pa na začetku prihodnjega leta. Arheologi si obetajo še odkritje delavnice, kjer so izdelovali vse te lesene krste za mumije. "Domnevamo, da je stala v bližini pogrebnih jaškov," pravi Vaziri.

Foto: EPA
Foto: EPA

Egipt vlaga v obsežna arheološka izkopavanja tudi v upanju, da bodo dobro predstavljene najdbe spodbuda turizmu, ki je od vstaj leta 2011 do letošnje pandemije covida-19 doživel vrsto udarcev.