Vila Alceo na severu Italije, ki jo je mogoče najeti prek spleta, je med drugim priljubljena lokacija za poroke. Foto: Twitter
Vila Alceo na severu Italije, ki jo je mogoče najeti prek spleta, je med drugim priljubljena lokacija za poroke. Foto: Twitter
Sorodna novica Neutrudni nekulturni turisti: rimski Kolosej od konca junija že trikrat žrtev vandalizma

Skupina mladih nemških turistov je julija najela vilo Alceo na severu Italije, pred katero sredi fontane stoji oziroma je stal kip, poimenovan Domina. S posnetka nadzorne kamere izpred vile je razvidno, da je družba prevrnila figuro med poziranjem za fotografije. Kot navaja časopis Corriere della Sera, je bil med njimi nemara tudi znani spletni vplivnež Janis Danner, ki ima na Instagramu okoli milijon in pol sledilcev.

Ironično je kip ženske varoval vilo
Kip Domine je pred približno 150 leti ustvaril italijanski umetnik Enrico Butti (1847–1932), ki je predvsem na območju Milana ustvarjal nagrobne in komemorativne spomenike ter je bil tudi predavatelj na tamkajšnji akademiji likovnih umetnosti. Vrednost kipa je ocenjena na približno 200 tisoč evrov, piše Euronews.

"Domina je bila na neki način ženska, ki je varovala vilo. Žal obstajajo ti nevedni ljudje, ki počnejo takšne stvari," je povedal Bruno Golferini, upravnik vile Alceo, ki stoji v mestu Viggio. Golferini je vložil pritožbo zoper vseh 17 turistov, ki so najemali vilo in so medtem že zapustili Italijo. Policija je sporočila, da prečesava posnetke nadzornih kamer.

150 let stari kip bo težko popraviti
"Ko smo se tega zavedli, je bilo prepozno," je dejal Golferini za italijansko televizijsko mrežo Tgcom 24. Dva izmed fantov "nista upoštevala prepovedi vstopa v fontano in so ju posnele videonadzorne kamere, medtem ko sta objemala kip, ga spustila in uničila, medtem ko so štirje izmed njunih tovarišev s svojimi mobilnimi telefoni vse skupaj snemali," je dogajanje opisal razočarani upravnik. Dodal je, da bo 1,7 metra visok kip težko popraviti.

Podpredsednik italijanske vlade za infrastrukturo in promet Matteo Salvini je o podvigih nemških turistov zapisal: "Namesto vplivneži jim recite neumneži." Svetnica za kulturo pokrajine Lombardija Francesca Caruso pa je za Corriere della Sera dejala, da mora skupina mladih Nemcev nedvomno plačati škodo: "Tisti, ki škodijo umetniški in kulturni dediščini, morajo plačati visoko ceno."