Pravzaprav so se ustvarjalci najprej pred letom dni odločili za prestavitev uprizoritve na leto 2022, vendar so glede na zdajšnje razmere sklenili, da projekt ustavijo. In tako uprizoritve ne bo pred letom 2025.

Posnetek Škofjeloškega pasijona v letu 2015, ko so ga nazadnje uprizorili. Foto: pasijon.si
Posnetek Škofjeloškega pasijona v letu 2015, ko so ga nazadnje uprizorili. Foto: pasijon.si

Po besedah vodje projekta Jakoba Vrhovca je bila odločitev za odpoved uprizoritve vse prej kot lahka: "Lani smo v tem času sporočili odločitev, da je pasijon prestavljen za eno leto. Žal smo danes, kjer smo, in so številke, povezane s covidom-19, še enkrat višje kot tedaj."

Sorodna novica V letu 2021 ne bo Škofjeloškega pasijona, bodo pa jubilejni kovanci

Vrhovec je dejal, da na neki način zavidajo kulturnim institucijam, ki lahko kljub vsemu izvajajo kulturni program, pri pasijonu pa sodeluje kar 1000 igralcev oziroma prostovoljcev. Vsak prihaja iz svojega okolja, in ko bi se začeli družiti na vajah, ne bi šlo brez okužb ali karanten.

Dvajset nosačev za odre z do šestimi igralci
Borut Gartner
, v domeni čigar je režija Škofjeloškega pasijona 2021, je pojasnil, da so v pripravah ravno prišli do obdobja, ko bi se šivilje srečevale z igralci za pripravo kostumov. Težave bi bile tudi na generalkah in uprizoritvah, saj je sodelujočih veliko, zadostne razdalje med njimi pa ni mogoče zagotoviti. Odre nosi po 20 nosačev, na njih pa na osmih kvadratnih metrih nastopa po šest igralcev. Če bi bil kdo izmed njih okužen, bi jih še vrsta šla v karanteno, je izpostavil režiser.

"Stvari so tako nepredvidljive, da bi vsi nadaljnji koraki k izvedbi bili negotovi in neodgovorni," je sklenil režiser, ki se boji, da ob vsem trudu na koncu pasijonske procesije ne bi mogli izpeljati. O tem se je posvetoval tudi z vodji igralskih skupin, ki so se strinjali, da je bolje, da pasijonska procesija počaka še kakšno leto, da se situacija umiri oziroma se navadimo živeti s covidom-19.

Kdaj bo torej naslednja uprizoritev Škofjeloškega pasijona, ki so ga nazadnje odigrali leta 2015, uprizoritev pa načrtovali na vsakih šest let, še ni jasno. Celoten projekt je ustavljen in občina bo, ko se bo lotila nove uprizoritve, zanjo znova iskala vodjo projekta in režiserja.

Sorodna novica Mineva okroglih tristo let od prve uprizoritve Škofjeloškega pasijona

Vrnitev pasijonskega dogajanja, ko bo le izvedljivo
Strokovni odbor Škofjeloškega pasijona je sklenil, da se pasijonsko dogajanje začne takoj, ko bo mogoče. To pomeni, da vsaj eno leto ne bo epidemioloških ukrepov in bodo pasijonske dejavnosti lahko normalno potekale, je pojasnil Vrhovec. Ker od začetka priprav do izvedbe preteče še dve leti, pa je jasno, da pred letom 2025 nove uprizoritve ne bo.

Škofjeloški pasijon kljub odpovedi uprizoritve ostaja na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kot je spomnil škofjeloški župan Tine Radinja, v teh razmerah po svetu odpadajo številne tovrstne prireditve. "Ključno pa je, da se ne izgubi pasijonski duh oziroma tradicija," je poudaril.

Župan je prepričan, da vse dosedanje priprave na uprizoritev v letu 2021 oziroma 2022 niso bile zaman, saj so vse dejavnosti znova povezale pasijonsko skupnost. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so vložili svoj čas in energijo v to, da bi ob 300-letnici Škofjeloškega pasijona pripravili res posebno uprizoritev: "Zdaj pa je naloga pasijoncev, da ohranjamo ta pasijonski duh in znova pripravimo projekt, ko bo to mogoče."