Slika je simbolična. Foto: EPA
Slika je simbolična. Foto: EPA

Lobanjo je odkril nekaj kajakašev približno 180 kilometrov zahodno od Minneapolisa v rečni strugi, ki je izsušena zaradi suše, je po pisanju Associated Pressa (AP) povedal šerif okrožja Renville Scott Hable. Šerif je sprva menil, da gre morda za primer pogrešane ali umorjene osebe, zato je lobanjo izročil medicinskemu preiskovalcu, nato pa je pristala pri FBI-ju, kjer je forenzični antropolog s preiskavo določil njeno starost.

"Za nas je bil popoln šok, da je tako stara," je Hable povedal za Minnesota Public Radio. Po njegovih besedah je antropolog ugotovil, da ima lobanja vdolbino, ki "morda kaže na vzrok smrti".

Sorodna novica "V zahvalo, da se borimo za Mater Zemljo, od zahodne družbe prejemamo nasilje, posilstva, rasizem"

Šerif je ob teh spoznanjih objavil zapis o nepričakovanem odkritju, zaradi česar je bil deležen kritik ameriških staroselcev, ki so mu sporočili, da je objava fotografij posmrtnih ostankov prednikov žaljiva za njihovo kulturo. "Nismo mislili, da bo žaljivo," je dejal šerif in dodal, da so objavo že umaknili. Posmrtne ostanke so nato predali plemenskim predstavnikom Zgornjega rezervata Sioux.

Strokovnjak za kulturne vire Sveta za staroselske zadeve Minnesote Dylan Goetsch je v izjavi dejal, da niti svet niti državni arheolog nista bila obveščena o odkritju, kar zahtevajo državni zakoni, ki urejajo oskrbo in repatriacijo ostankov staroselcev. Dodal je, da je objava na družbenem omrežju "kazala popolno pomanjkanje kulturne občutljivosti", ker posameznika ni imenovala ameriški staroselec in je ostanke omenjala kot "košček zgodovine".

Profesorica antropologije na državni univerzi Minnesota Kathleen Blue je po pisanju The New York Timesa dejala, da je lobanja zagotovo pripadala predniku enega od plemen, ki še živijo na tem območju. Po njenih besedah naj bi mladenič najbrž jedel rastline, jelene, ribe, želve in sladkovodne školjke na majhnem območju, namesto da bi spremljal sesalce in bizone med njihovimi selitvami. "Najbrž ni bilo veliko ljudi, ki bi se potepali po Minnesoti pred 8000 leti, saj so se ledeniki umaknili šele nekaj tisoč let pred tem. To je obdobje, o katerem ne vemo veliko," je sklenila antropologinja.