Po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa vandalom grozi najmanj 15.000 evrov kazni in do pet let zapora.

Rimski Kolosej je ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Italiji. Foto: AP
Rimski Kolosej je ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Italiji. Foto: AP

V tem tednu je najprej švicarska turistka v petek v steno Koloseja vrezala prvo črko svojega imena. Najstnico je med vrezovanjem črke N s telefonom posnel italijanski turistični vodnik in jo prijavil varnostnikom. Vodnika je na njeno početje opozoril turist, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Le dan pozneje pa so med praskanjem po zidu zalotili nemškega šolarja, ki je bil v spremstvu učiteljice. Italijanski karabinjerji so ga obravnavali, ker je s praskanjem poškodoval del zidaka, poroča Ansa.

Britanec pred Švicarko in Nemcem
Za junijski primer vandalizma je policija izvedela prek posnetka, ki je zakrožil po družbenih omrežjih in sprožil val ogorčenja. Turista so identificirali na podlagi fotografij, vendar njegovega imena niso navedli. Par, čigar imeni sta zdaj vrezani v steno Koloseja, naj bi živel v Bristolu in je Italijo v času, ko je izbruhnil incident, že zapustil, so poročali britanski mediji.

Kot je takrat napovedal italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano, bo ministrstvo za kulturo civilni tožnik, če bo zadeva prišla na sodišče. Ni še znano, ali se bo tudi za nova primera vandalizma odločil za to potezo.

Italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano v objemu rimskega Koloseja. Foto: Reuters
Italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano v objemu rimskega Koloseja. Foto: Reuters

Skoraj 2000 let star največji amfiteater na svetu
Kolosej je med letoma 70 in 72 začel graditi rimski cesar Vespazijan, leta 80 pa ga je dokončal Tit. Oba cesarja sta bila pripadnika flavijske dinastije, zaradi česar je Kolosej znan tudi kot Flavijski amfiteater. Njegova višina je več kot 50 metrov, v dolžino meri 189, širino 156 metrov, pokriva območje 24.000 kvadratnih metrov, v njem pa je bilo prostora za 50.000 gledalcev.

V Koloseju so skoraj 450 let prirejali gladiatorske igre in igre z živalmi, pa tudi uprizoritve pomorskih bitk in mitoloških dram. Velja za enega največjih dosežkov antične rimske arhitekture in je dejansko največji amfiteater na svetu. Danes gre za eno najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Italiji in je zaščiten kot Unescova svetovna dediščina.