Nujno sejo odbora DZ-ja za kulturo je sklical SDS, potem ko je ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki prihaja iz vrst Levice, konec oktobra napovedala združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja za novejšo zgodovino.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: Arhiv RTV SLO
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: Arhiv RTV SLO
Sorodna novica Muzej slovenske osamosvojitve ne bo zaživel kot samostojna ustanova

V odboru DZ-ja za kulturo so na zahtevo poslanske skupine SDS-a razpravljali o "likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve". Anton Šturbej (SDS) je poudaril, da je bil Muzej slovenske osamosvojitve ustanovljen s ciljem, da se na enem mestu zbira, ohranja in proučuje premična kulturna dediščina, vezana na osamosvojitev in nastanek samostojne in neodvisne R Slovenije. Obdobje slovenske osamosvojitve je po njegovih besedah sicer že vključeno v stalne in občasne muzejske razstave, vendar ni nikjer žarišče, kamor spada po svoji pomembnosti v slovenski zgodovini.

Ministrica: Ničesar ne ukinjamo, ampak združujemo muzeja
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je izrazila začudenje nad naslovom seje, ki namiguje na to, "da na ministrstvu nameravajo izbrisati ta pomembni del slovenske zgodovine". Beseda "likvidacija" ima po njenem mnenju v tem kontekstu zgolj nalogo "podpihovati in spodbujati močna čustva, ki bi zameglila argumentirano razpravo in racionalno presojo". Poudarila je, da ne nameravajo ničesar ukiniti, ampak združiti Muzej novejše zgodovine Slovenije in Muzej slovenske osamosvojitve v nov javni zavod.

Pogovor z Željkom Osetom in Asto Vrečko o združitvi muzejev

"V vladi smo prisluhnili argumentom stroke"
V vladi so po njenih besedah prisluhniti argumentom stroke glede nepotrebnosti ustanovitve nove muzejske institucije, hkrati se zavedajo pomembnosti trenutka slovenske osamosvojitve, zato bodo novi muzej okrepili z oddelkom, ki se bo posvečal prav času slovenske osamosvojitve. Vprašanje pa so po njenih besedah tudi prostori Muzeja slovenske osamosvojitve na Poljanski cesti. Gre za prostore, ki so bili prvotno namenjeni Arhivu RS, ki prav tako hrani pomembno gradivo iz obdobja slovenske osamosvojitve in ki te prostore nujno potrebuje, vanje pa je bil Muzej slovenske osamosvojitve umeščen naknadno.

Oset: MSO je dodaten prostor za zagotavljanje poglobljenega stika z občinstvom
Direktor Muzeja slovenske osamosvojitve Željko Oset, glede na to, da je danes večina gradiva iz tega obdobja hranjena v depojih, samostojen muzej osamosvojitve vidi kot "dodaten prostor za zagotavljanje poglobljenega stika z občinstvom". Direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jožeta Dežmana je med drugim zanimalo ime novega javnega zavoda in kje bo imel prostore.

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojze Peterle. Foto: Arhiv RTV SLO
Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojze Peterle. Foto: Arhiv RTV SLO

Peterle: Osamosvojitev tako kot MSO vidim kot nacionalni projekt
Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (ZSVO) Lojze Peterle je poudaril, da je bila osamosvojitev nacionalni projekt in kot takega vidi tudi Muzej slovenske osamosvojitve. Označevanje tega kot ideološki projekt potiska po njegovih besedah vso zadevo v območje ideologije, kar se mu zdi nepotrebno in nespametno.

Alma Intihar: Gre za optimizacijo dveh muzejev na enem prostoru
Tudi Alma Intihar (Svoboda) meni, da beseda "likvidacija" v naslovu seje ni primerna, saj gre za optimizacijo dveh muzejev na enem prostoru. Njen strankarski kolega Martin Premk je dejal, da bi se bilo dobro izogibati pompoznim besedam, saj prispevajo k polarizaciji v družbi. Milan Jakopovič (Levica) pa je poudaril, da je Muzej slovenske osamosvojitve nastal brez sodelovanja stroke, muzealcev in zgodovinarjev ter javne razprave in da ne gre za druge zadeve.

Opozicijska poslanca Jožef Horvat (NSi) in Janez Žakelj (NSi) sta na ministrico naslovila prošnja za strokovno gradivo, na podlagi katerega je bila sprejeta odločitev o smiselnosti in smotrnosti združitve obeh muzejev. Horvata je med drugim zanimalo še, v kateri fazi je postopek združitve in ali je odločitev koalicijsko usklajena. Žaklja je zanimalo tudi, kakšen bo prihranek z združitvijo obeh muzejev. Alenka Helbl (SDS) je menila, da bi s tem, ko bi imeli tematski muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi, dali temu dogodku v slovenski zgodovini "posebno priložnost, drugačno, bližje ljudem".

Predlaganih sklepov SDS, naj odbor pozove ministrstvo za kulturo k ustavitvi postopkov za združitev muzejev in naj pozove vlado, da svoje ustanoviteljske pravice in obveznosti R Slovenije do Muzeja slovenske osamosvojitve izvaja v skladu s sklepom o ustanovitvi tega javnega zavoda, člani odbora niso sprejeli.

Muzej je bil ustanovljen marca lani, na direktorski stolček pa je sedel Željko Oset (levo na posnetku). Foto: Ministrstvo za kulturo
Muzej je bil ustanovljen marca lani, na direktorski stolček pa je sedel Željko Oset (levo na posnetku). Foto: Ministrstvo za kulturo

NSi napovedal interpelacijo, če ministrica ne bo opustila združitve muzejev
Iz opozicijske stranke NSi, ki so v ta namen sklicali tiskovno konferenco, so že prej sporočili, da ne izključujejo vložitve interpelacije zoper Asto Vrečko zaradi odločitve ministrstva za kulturo o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja za novejšo zgodovino v nov javni zavod.

Muzej slovenske osamosvojitve je vlada Janeza Janše ustanovila marca lani, kar je poslanec NSi-ja Janez Žakelj na današnji novinarski konferenci označil za "častno, domoljubno in državotvorno dejanje". Prepričan je, da je Slovenija na tovrstni muzej čakala predolgo.

V NSi-ju tako v napovedani združitvi muzejev vidijo "ideološki projekt stranke Levica", ki si po njihovem mnenju na vse načine prizadeva za uničenje vrednot slovenske osamosvojitve. "Slovenska osamosvojitev ni bila projekt ene politične stranke ali peščice posameznikov, ampak dosežek enotnosti slovenskega naroda in plebiscitarne volje vseh Slovenk in Slovencev, da želimo živeti v samostojni Sloveniji," je dejal Žakelj.

Namero združitve je ob tem označil za slepilni manever, v ozadju pa je po njegovih besedah načrtna politika stranke Levica, ki da si prizadeva čim bolj zmanjšati pomen slovenske osamosvojitve in ustanovitve lastne države.

Žakelj aktualni vladi očita, da želi izbrisati vse, kar je prejšnja vlada dobrega storila. Če ministrstvo ne bo odstopilo od namere združitve muzejev, v NSi-ju napovedujejo vložitev interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. "Ker gre za ključno in središčno vrednoto našega naroda, smo prepričani, da bodo interpelacijo z izjemo stranke Levica, podprle tudi stranke koalicije," je še sklenil Žakelj. Interpelacijo lahko sicer vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina NSi-ja jih šteje osem.

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Ministrica: Kritike prihajajo le z ene strani
Ministrica Asta Vrečko je ob robu seje na novinarsko vprašanje, na kateri stopnji je namera za združitev muzejev, odvrnila, da trenutno na ministrstvu urejajo dokumentacijo na podlagi strokovnih podlag. Za zdaj za namero še nimajo podpore vseh koalicijskih partneric, a verjame, da jo bodo dobili takoj, ko bodo predstavili dokumente.

Kritike po njenih besedah prihajajo le z ene strani, muzeju osamosvojitve naj bi, kot pravi, nasprotovale tako veteranske organizacije kot tudi stroka.

Sicer si tudi sami želijo, da bi se to obdobje znanstvenoraziskovalno in muzejsko ovrednotilo, vendar znotraj že obstoječih muzejev. V Sloveniji je, kot je pojasnila, več muzejskih ustanov in galerij, ki se s tematiko že ukvarjajo. Imajo zbirke, arhive in posneta pričevanja, o čemer pišejo in razstavljajo. Muzej slovenske osamosvojitve pa nima ne zbirke kot tudi ne strokovne podlage, je poudarila.

Glede napovedane interpelacije meni, da sta stroka in širša javnost na njihovi strani. "Predstavili bomo svoje argumente, in prepričana sem, da bodo vse politične stranke podprle namero," je sklenila.

NSi ne izključuje interpelacije ministrice za kulturo zaradi Muzeja slovenske osamosvojitve

Za ohranitev samostojnega muzeja tudi Pahor
Tudi predsednik republike Borut Pahor je pred kratkim opozoril na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve in napovedal, da se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom.

Do ustanovitve kritične domoljubne in veteranske organizacije
Še pred ustanovitvijo muzeja so bile do tovrstne ustanove kritične članice Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS), ki združujejo skoraj 100.000 ljudi. Med članicami so tudi Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever ter Zveza društev in klubov MORiS.

Muzej slovenske osamosvojitve je prejšnja vlada ustanovila marca lani, direktorsko mesto pa je zasedel Željko Oset. Zaradi obnove matične stavbe na Poljanski cesti muzej začasno deluje na Jamovi cesti.