KoDVOS je bil ustanovljen leta 2008 z dogovorom o sodelovanju med domoljubnimi in veteranskimi organizacijami. Foto: BoBo
KoDVOS je bil ustanovljen leta 2008 z dogovorom o sodelovanju med domoljubnimi in veteranskimi organizacijami. Foto: BoBo

Ustanovitev Muzeja osamosvojitve Slovenije je predvidena s sprejetim državnim proračunom za leto 2022, iz katerega se bo v okviru proračuna ministrstva za kulturo namenilo sredstva.

Članice Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS), ki združujejo skoraj 100.000 ljudi, so kritične do odločitve vlade za zagon tega projekta. Med članicami so tudi Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever ter Zveza društev in klubov MORiS.

Kakšen muzej pravzaprav potrebujemo?
Pri KoDVOS-u se strinjajo z vlado, da je ohranitev zgodovinskega spomina na dogodke pred 30 leti, ki so Slovencem in Slovenkam prinesli samostojno in suvereno državo ter so povezani z osamosvojitveno vojno, izjemnega pomena. Vendar se jim zdi ključno vprašanje, ali takšen muzej potrebujemo in kdo bo nosilec zagona projekta. Vprašanje po njihovem mnenju je tudi, za koga se pripravlja takšen muzej in ali s tem ne bodo okrnjene dejavnosti institucij, ki so do zdaj skrbele za to obdobje novejše slovenske zgodovine, so med drugim zapisali pri KoDVOS-u.

Naj opozorimo še, da ključni akterji slovenske osamosvojitve v vojni za samostojno Slovenijo niso bili velikokrat našteti posamezniki, ki so si pozneje v demokratični Sloveniji svoj ugled pokvarili. Za 'uresničitev stoletnih sanj prednikov' v vojni za Slovenijo so zaslužni predvsem 'mali ljudje', ki še danes delajo, živijo in upajo, da bomo končno zaživeli v demokratični, neodvisni, suvereni in samostojni Republiki Sloveniji.

iz sporočila za javnost

Očitki prilaščanja zaslug za osamosvojitev
Nadalje se jim zdi sporno, da je vladna odločitev o zagonu projekta nastala brez vednosti vojnih veteranov 91. Menijo namreč, da je to znak izključevanja in ponovnih delitev ter je za večino osamosvojitvenih veteranov nesprejemljiva. "To še posebej, če je Muzej osamosvojitve Slovenije, kot omenjajo mediji, namenjen Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve, med katerimi je zelo malo vojnih veteranov," so še zapisali.

Kot so dodali, takšnemu pristopu članice KoDVOS-a ostro nasprotujejo. Menijo namreč, da lahko takšen muzej, če bo realiziran, vodijo le strokovno usposobljeni ljudje "in ne ljudje, ki so se do zdaj pokazali kot zvesti sledilci ene politične stranke, ki si lasti vse zasluge za osamosvojitev Slovenije". Poudarjajo, da so bili to prelomni dogodki v zgodovini Slovencev, zato ministrstvo za kulturo in vlado pozivajo, da ob zagonskih sredstvih imenuje tudi skupino muzejskih kustosov novejše zgodovine, ki naj pripravijo predlog vsebinskega dela projekta in ga predstavijo slovenski javnosti.

"Za 'uresničitev stoletnih sanj prednikov'"
"Naj opozorimo še, da ključni akterji slovenske osamosvojitve v vojni za samostojno Slovenijo niso bili velikokrat našteti posamezniki, ki so si kasneje v demokratični Sloveniji svoj ugled pokvarili. Za 'uresničitev stoletnih sanj prednikov' v vojni za Slovenijo so zaslužni predvsem 'mali ljudje', ki še danes delajo, živijo in upajo, da bomo končno zaživeli v demokratični, neodvisni, suvereni in samostojni Republiki Sloveniji," so še opomnili pri KoDVOS-u.