Nedatirana fotografija stebrov s kapiteli v obliki lotosovih cvetov iz templja v Esni, ki jo hrani Arhiv Muzeja v Brooklynu. Foto: Wikipedia
Nedatirana fotografija stebrov s kapiteli v obliki lotosovih cvetov iz templja v Esni, ki jo hrani Arhiv Muzeja v Brooklynu. Foto: Wikipedia

V Esni, ki leži približno 55 kilometrov južno od Luksorja, so v dolgi zgodovini stale številne arhitekture iz različnih obdobij, od Novega egipčanskega kraljestva, ki se je začelo ok. 1550 pr. n. št., do šestindvajsete egipčanske dinastije, znane tudi kot Saiške dinastije, ki je vladala do leta 525 pr. n. št., ko so Egipt okupirali Perzijci.

Do danes se je ohranil le tempelj, posvečen bogu Hnumu, njegovima ženama Menhit in Nebtu, sinu Heka in boginji Neit.

Arheologi nenehno raziskujejo območje templja in odkrivajo sledi, ki bi pomagale sestaviti zgodbo oddaljenih stoletij tega mesta z bogato zgodovino.

Začel Tutmoz, končali Rimljani
Gradnja Hnumovega templja, se je začela v času Osemnajste dinastije pod faraonom Tutmozom III., zadnje gradbene posege pa so izvedli v ptolemajski in rimski dobi v obdobju med letoma 40 in 250. Naos, torej notranji prostor templja, je dal zgraditi Ptolemaj V., okras pa je dobil v času Ptolemaja VI., Kleopatre II. in Ptolemaja VIII., medtem ko je vestibul ob vhodu delo Rimljanov.

Tempelj je zgrajen iz rdečega peščenjaka, portik pa sestavlja šest vrst s po štirimi stebri, ki se končajo z velikimi kapiteli v obliki lotosovega cveta. Bogato okrašen je tudi strop z astronomskimi simboli in stene templja s hvalnicami in koledarjem.

Prisotnost rimskih struktur arheologov ni presenetila. V nedavnih izkopavanjih so za glavno tempeljsko arhitekturo našli ostanke kapele iz ptolemajske dobe, rimskih term in vrsto predmetov iz različnih obdobij, je sporočilo egiptovsko ministrstvo za turizem in antikvitete (fotografije najdbe so objavili na Twitterjevem profilu ministrstva).

Terme s hipokavstom
Šlo je za arhitekturo iz peščenjaka, ki je bila neke vrste podaljšek zgodnejšim delom templja. V njej pa je bilo več sob. Ohranili so se tudi ostanki okrogle opečnate stavbe, temelji stene iz blata in slame ter ostanki manjših stebrov, ki so bili del vhoda.

Ostanke rimskih term so našli na severni strani. Voda je v banje term tekla skozi kanale, vidne pa so tudi sledi hipokavsta, ki je omogočil kroženje toplega zraka pod tlemi soban.