Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Tako občina Vipava kot novogoriška univerza sta s sklenjenim sporazumom zadovoljni.

"Zelo veseli smo, da smo končno podpisali ta sporazum z univerzo. Moram povedati, da smo že prej sodelovali, smo se pogovarjali dobro z novim rektorjem, ampak zdaj imamo to urejeno še uradno," je dejal Anton Lavrenčič, župan občine Vipava.

Obe strani sta sicer morali sprejeti nekaj kompromisov. "V resnici se nismo odpovedali ničemur takemu, kar bi bilo vitalnega interesa za Univerzo v Novi Gorici, nasprotno, pravzaprav smo v ta sporazum vnesli nekatere stvari, ki si jih želimo vsaj na univerzi in prepričani smo, da tudi na občini, vnesti v naše sodelovanje že nekaj časa," pa pravi rektor Univerze v Novi Gorici Boštjan Golob.

Sodelovati želijo tako na znanstvenem kot tudi na kulturnem in turističnem področju. Za potrebe občine bo na voljo tudi nekaj prostorov. Lavrenčič je pojasnil, da imajo "dvorišče Vipavci, imamo eno sobo v Lanthieriju, dogovorjeni smo tudi glede porok in tu je tudi naša kapelica, kjer mislimo v prihodnosti narediti galerijo."

Dvorec je v dobrem stanju, saj je bil pred kratkim v celoti prenovljen, vzdrževanje pa ostaja dolžnost univerze. "Kar se nam zdi tudi smiselno, saj konec koncev mi, ki ga uporabljamo vsak dan, najbolje vemo, kakšne so potrebe po investicijskem vzdrževanju, in to z veseljem nadaljujemo," je poudaril Golob.

Po novem bo sicer precej višja najemnina, ki bo znašala nekaj več kot 30 tisoč evrov na leto. Doslej so plačevali le dva tisoč evrov.