Mumija je bila odkrita na zemlji prednikov lokalnega ljudstva Tr'ondëk Hwëch'in. Nadeli so ji ime Zhùr, kar je v jeziku te skupnosti poimenovanje za volka. Zhùr je bila več deset tisočletij zamrznjena v permafrostu, tako rekoč zapečatena pred zrakom in vlago.

Zgolj oči se niso ohranile do danes
"Je najpopolnejša volčja mumija, kar so jih kdaj našli. Pravzaprav je 100-odstotno nedotaknjena – manjkajo le oči," v sporočilu za javnost zapisala Julie Meachen, paleontologinja z univerze Des Moines v Iowi. "In dejstvo, da je tako popolna, nam je omogočilo, da smo lahko opravili toliko preiskav, da smo v bistvu rekonstruirali njeno življenje," je še dodala. Ugotovitve "o najstarejšem, najpopolneje ohranjenem volku, kar jih je bilo kadar koli najdenih" so v teh dneh objavili v reviji Current Biology.

Šest ali sedem tednov stara mladička
Skupina znanstvenikov je hitro ugotovila, da gre za samičko, analiza z rentgenskimi žarki pa je razkrila, da je bila v času pogina stara približno šest ali sedem tednov. Geokemična preiskava zobovja je pokazala, da je jedla večinoma ribe in druge vodne živali. Nadalje so ugotovili, da je bila Zhùr v dobri formi in ni poginila zaradi lakote ali napada druge živali. Znanstveniki predvidevajo, da se je verjetno zadrževala v svojem brlogu, ki se je zrušil in jo pokopal v peščeni zemlji.

Kljub kratkemu življenju je najdba poginule mladičke omogočila vpogled v to, kakšni so bili volkovi pred tisočletji na današnjem ozemlju Yukona, najzahodnejšega in najmanjšega od treh zveznih ozemelj Kanade. DNK-analiza je pokazala, da je izvirala iz starodavne populacije volkov, prednikov sivih volkov, ki izvirajo iz Sibirije, Rusije in Aljaske. Populacijo, iz katere je izvirala in je kot prva naseljevala območje Yukona, je po pisanju National Geographica izrinila druga.

Zhùr je "resnično starodaven volk, bila je v sorodu z vsemi volkovi okoli sebe v tistem času," je za CNN dejala Julie Meachen. Izpostavila je, da večina ljudi nemara ne ve, da so bili volkovi ledene dobe zgolj daljni sorodniki volkov, ki planet naseljujejo danes. "Še vedno gre za isto vrsto, vendar so zelo drugačni – z upoštevanjem tega, da pripadajo isti vrsti," je še dodala paleontologinja.

Sorodna novica V Jakutiji odkrili popolnoma ohranjeno telo jamskega medveda

Zaradi taljenja tal številčnejše najdbe
Odkritje je še posebej pomembno, saj so do danes v Severni Ameriki našli zelo malo zamrznjenih mumij. Na območjih, kot je Sibirija, so v preteklosti našli več primerkov ostankov starodavnih volkov, na območju Yukona pa je težko najti dobro ohranjene primerke, saj so za njihovo ohranitev potrebna trajno zamrznjena tla in hiter "pokop" živali.

Vendar znanstveniki pričakujejo, da bodo zaradi podnebnih sprememb in posledičnega taljenja tal odkrili še več zamrznjenih živali. Tako so že bile razkrite mumije kolonije pingvinov, jamskega medveda iz ledene dobe, starodavnih mladičev jamskega leva in žrebička, ki je pripadal izumrli vrsti.