Pogled na grajsko dvorišče. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Pogled na grajsko dvorišče. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Javni zavod Ljubljanski grad je bil ustanovljen na današnji dan pred desetimi leti, njegov jubilej pa je pospremil izid almanaha Edinstven pogled na Ljubljanski grad 2011–2021, ki ga je mogoče "prelistati" tukaj.

Almanah med drugim prinaša predstavitev ključnih rezultatov posameznih let delovanja in raznolike palete dejavnosti, s katero se ukvarja zavod. Predstavljeno tudi delo posameznikov in ekip v okviru desetih oddelkov Javnega zavoda Ljubljanski grad in Hostla Celica, kakor tudi zanimive zgodbe, povezane z gradom, ki so jim jih ob deseti obletnici zaupali njihovi zunanji sodelavci, tako ali drugače povezani z gradom.

Pogled na desetletje, ki je za nami
Desetletno obdobje je sicer kratek čas v luči, da se Ljubljanski grad dviga nad mestom že več kot petsto let, vendar kot poudarjajo v zavodu, gre za pomembno obdobje. V desetih letih so dosegli, da je grad zdaj skoraj v celoti obnovljen.

Ustvarili so več kot 20 tisoč omemb Ljubljanskega gradu in njegovih vsebin v domačih in tujih medijih, samo za filmske večere na prostem postavili nekaj manj kot 114 tisoč stolov, dnevno vzdržujejo okoli 50 tisoč kvadratnih metrov zunanjih in notranjih površin na gradu in v Hostlu Celica, v katerem v običajnih sezonah prebiva skoraj 15 tisoč gostov, ki ustvarijo približno 25 tisoč prenočitev.

V zadnjem desetletju se je s tirno vzpenjačo na grad prepeljalo več kot 3,6 milijona potnikov. Foto: BoBo
V zadnjem desetletju se je s tirno vzpenjačo na grad prepeljalo več kot 3,6 milijona potnikov. Foto: BoBo

Ekipa se je z začetnih 26 sodelavcev povečala na zdajšnjih 66, skupaj s Hostlom Celica, z začetnih dobrih dveh milijonov letnega proračuna so "zrasli" na več kot sedem v letu 2019, ko je bila za njimi najuspešnejša sezona v vseh desetih letih, to pa je le nekaj glavnih poudarkov iz omenjenega almanaha, so sporočili z zavoda.

In vizija let, ki so pred nami
Sodelavci Javnega zavoda Ljubljanski grad so ob desetletnici zapisali še, da je nova realnost, ki nas je doletela marca lani, ko je zastal praktično ves svet, popolnoma ohromila njihovo dejavnost in jo po drugi strani postavila pred nove izzive. V drugo desetletje delovanja stopajo optimistično, saj se zavedajo, da so v zadnjih desetih letih prav usmerili svoja prizadevanja in da bodo na zgrajeni osnovi lahko delali in se razvijali tudi v prihodnje, za kar gre največja zahvala njihovi ustanoviteljici – Mestni občini Ljubljana.