Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

O združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine je danes razpravljal s predsednikom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojzetom Peterletom.

Sorodna novica Ministrica Vrečko: "Muzej slovenske osamosvojitve se združuje z drugim muzejem, ne pa ukinja"

Iz urada predsednika republike so sporočili, da je Peterle predsednika seznanil s tem, da nasprotuje nameri ministrstva za kulturo o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

Če bo vlada predlog ministrice sprejela, so pred kratkim v ZSVO-ju napovedali "uporabo vseh demokratičnih sredstev" v podporo muzeju. "Ne čudite se, če bo kakšna demonstracija na to temo, da omenim samo eno od takih sredstev," je dejal Peterle.

Pojasnila iz urada predsednika republike
"Predsednik se ne želi izrekati o strokovnih argumentih, vendar v luči svojih prizadevanj, s katerimi je ob tridesetletnici osamosvojitve v zadnjih treh letih obeležil 16 prelomnih dogodkov, ki so privedli do osamosvojitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije, opozarja na državotvorni in narodotvorni pomen samostojnega muzeja osamosvojitve ter se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom,"
so ob tem pojasnili v uradu predsednika republike.

Sorodna novica Muzej slovenske osamosvojitve ne bo zaživel kot samostojna ustanova

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je sredi oktobra oznanila, da pripravljajo vse potrebno za združitev Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je kot samostojno institucijo zasnovala prejšnja vlada, z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod oziroma nov muzej.

Ministrica je kot enega ključnih razlogov poudarila upoštevanje raziskovalne in muzejske stroke, ki je že ob ustanovitvi muzeja opozarjala, da je to politični projekt. Spomnila je, da je bil Muzej slovenske osamosvojitve "zasnovan brez javne razprave, do projekta so bile kritične tudi domoljubne in veteranske organizacije, ki so poudarile, da jih moti predvsem prilaščanje zaslug posameznikov za osamosvojitev."

Nujna seja odbora za kulturo bo v ponedeljek
Z združitvijo muzejev se ne strinjajo v SDS-u, zaradi česar so zahtevali sejo parlamentarnega odbora za kulturo. Nujna seja odbora na to temo bo v ponedeljek. Že ta petek pa bodo o Muzeju slovenske osamosvojitve razpravljali tudi na pogovornem omizju, ki ga organizira VSO.