Posnetek iz obdobja slovenskega osamosvajanja. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Posnetek iz obdobja slovenskega osamosvajanja. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je kot enega od ključnih razlogov poudarila upoštevanje raziskovalne in muzejske stroke, ki je že ob ustanovitvi muzeja opozarjala, da gre za politični projekt.

Gradivo, ki ga zbira že veliko ustanov
Tovrstno gradivo namreč zbirajo že številne druge ustanove po Sloveniji, kar je v nedavnem intervjuju za Družino dejal tudi direktor Muzeja slovenske osamosvojitve Željko Oset. Po njegovih besedah "gre za novo možnost za razstavljanje predmetov, ki jih že hranijo obstoječi javni zavodi," je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Špela Kožar.

Kot je povedala ministrica, se "s tem ukvarja že precej ustanov, muzejskih, raziskovalnih v Sloveniji in ravno zato menimo, da je dovolj, da se združita oba muzeja ter da se to delo nadaljuje v tej novi ustanovi. Vsekakor menimo, da je treba obravnavati tudi obdobje sodobne zgodovine 90. let, ampak ne na način, da se to s takšnim rezom ločuje. Tu je šlo očitno za ideološki projekt ustanovitve nove ustanove."

Združitev lahko pričakujemo v kratkem
Združitev muzejev naj bi se zgodila v najkrajšem možnem času. Po poročanju Špele Kožar združitev pomeni, da se vsi štirje strokovni sodelavci in direktor Oset pridružujejo ekipi Muzeja novejše zgodovine Slovenije, a "iz tega bo, kot že rečeno, nastal novi javni zavod, torej z novim vodstvom. Kar pa se tiče stavbe na Roški, gradbena dela so že v teku, ministrstvo pa bo prostore zdaj namenilo zgolj Arhivu Republike Slovenije in s tem sledilo prvotnim načrtom." Spomnila je še, da je bil Muzej slovenske osamosvojitve "zasnovan brez javne razprave, do projekta so bile kritične tudi domoljubne in veteranske organizacije, ki so poudarile, da jih moti predvsem prilaščanje zaslug posameznikov za osamosvojitev."

Očitno ideološki projekt prejšnje vlade
Ministrica je povedala še, da smo ob ustanovitvi tega muzeja, ki je bil očitno ideološki projekt prejšnje vlade, poslušali kritike tako strokovne raziskovalne javnosti kot tudi muzejske. Zato so se odločili združiti muzej osamosvojitve in muzej novejše zgodovine v eno ustanovo, s čimer so torej prisluhnili strokovni javnosti, ki je dejala, da se mora "to obdobje obravnavati skupno, tako kot se že danes obravnava v številnih drugih muzejih in institucijah po Sloveniji in s tem bomo pravzaprav v resnici nadaljevali in okrepili tudi to obdobje raziskovanja v Muzeju novejše zgodovine. Menimo namreč, da ni nobene potrebe, da se obdobje sodobne in novejše zgodovine ločita, da se to pojavlja v dveh muzejih, saj že imamo temu namenjene ustanove."