Park vojaške zgodovine je največji muzejski kompleks v Sloveniji. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Park vojaške zgodovine je največji muzejski kompleks v Sloveniji. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka

Na to tubo so v Policijskem pihalnem orkestru igrali na slovesnosti ob slovenski osamosvojitvi.

"Upam, da bo v prihodnje tudi nekoliko širša paleta policijskih artefaktov našla prostor v tem muzeju," je ob predaji glasbila dejal Hojs. Tudi Boštjančič je prepričan, da je bila policija doslej v njihovem muzeju nekoliko premalo predstavljena, kar želijo v prihajajočem letu, ko pripravljajo številne prireditve v čast 30-letnice slovenske osamosvojitve, vsaj delno popraviti.
Hojs je poudaril tudi pomembno vlogo slovenske policije pri osamosvojitvi.

Sorodna novica Vlada bo sofinancirala dejavnosti Parka vojaške zgodovine Pivka

"V tem muzeju je bila policija malce zanemarjena. Verjamem, da bomo v tem letu, ko bomo praznovali 30-letnico, to pomanjkanje popravili; ministrstvo s simboličnim prispevkom, za katerega upam, da se bo razvil v trajno financiranje, direktor, njegovi sodelavci, občina in seveda policijski muzej, ki je danes tukaj prisoten, pa s pripravo vseh potrebnih razstavnih eksponatov, ki bodo bolje ponazarjali vlogo slovenske policije v dneh pred osamosvojitvijo in pred tem."

Ob današnjem obisku je Hojs pohvalil tudi dobro delo muzeja iz Pivke, ki je eden najbolj obiskanih v Sloveniji, in prizadevanja njegovega direktorja Boštjančiča.

"Obnovili bodo lahko kakšen eksponat več"
Ministrstvo za notranje zadeve bo pivški Park vojaške zgodovine sofinanciralo s po 20.000 evri v letošnjem in prihodnjem letu. Po Boštjančičevih besedah bodo na ta način lahko pridobili ali obnovili kakšen razstavni eksponat več kot sicer. Notranje ministrstvo je eno izmed šestih slovenskih ministrstev, ki bo po julijskem sklepu vlade prispevalo denar za delovanje muzeja.

Sicer pa so v Parku vojaške zgodovine v Pivki kljub zaprtju v času epidemije zadovoljni z obiskom. Dober je bil že na začetku leta, boljši od pričakovanj pa tudi poleti. V mesecu avgustu so imeli dvajset odstotkov več obiskovalcev kot avgusta lani, ki je bil rekorden vse od začetka delovanja muzeja.