Dva izmed 34 pivskih vrčkov, ki jih je prejel muzej. Foto: Muzej Laško/Facebook
Dva izmed 34 pivskih vrčkov, ki jih je prejel muzej. Foto: Muzej Laško/Facebook

V Laškem so k obogatitvi muzejskega gradiva z novima zbirkama pomagali sami občani, ki se zavedajo pomena kulturne dediščine in hranjenja spominov.

Pivski vrčki za posebne namene ali vsakodnevno uporabo
Za obogatitev zgodovinske zbirke Pivovarne Laško je poskrbel Lojze Oberžan, ki je muzeju podaril 34 glinenih in steklenih pivskih vrčkov, ki jih je laška pivovarna ob nekaterih priložnostih dala izdelati za posebne namene ali vsakodnevno uporabo. Med njimi je nekaj takšnih, ki so prava redkost. Na ogled bodo od meseca julija, v okviru razstave, ki bo posvečena prazniku piva in cvetja.

Kopita za salonske čevlje za na ples in tudi za takšne za vsak dan
V spomin na svojega očeta in njegovo nekoč pomembno obrtniško dejavnost pa je Marina Pokleka muzeju podarila kompletno zbirko njegovih čevljarskih kopit. V zbirko pa sodi tudi šivalni stroj. Kot so sporočili iz muzeja, so prejeli "pet velikih škatel čevljarske umetnosti, pa še kaj za povrh. Veliki, mali, otroški, ženski, moški, salonski za na ples in takšni za vsak dan ...".

Na ta način je donatorica zagotovila, da umetnost čevljarjev, ki so nekdaj izdelovali in popravljali obutev Laščanom, ne bo nikoli pozabljena, so zapisali v laškem občinskem glasilu. Muzej bo tudi čevljarsko dejavnost predstavil na razstavi, kjer bodo na ogled vsi podarjeni čevljarski primerki.

Čevljarska kopita, ki jih je uporabljal oče Marine Pokleka. Foto: Muzej Laško/Facebook
Čevljarska kopita, ki jih je uporabljal oče Marine Pokleka. Foto: Muzej Laško/Facebook

Leta 1907 ustanovljen muzej
Sicer pa je prvotna zbirka v letu 1907 ustanovljenega laškega muzeja vključevala fragmente rimskih nagrobnih spomenikov, koščke keramike iz rimskega in predrimskega obdobja ter zbirko umetelno izdelanih ur, posodja ter starinskega pohištva. Muzej Laško je z leti postal varuh bogate zbirke kulturne in naravne dediščine območja, lahko preberemo na muzejski spletni strani.