Pred kratkim odkriti podzemni predor, ki teče pod območjem starodavnega templja Taposiris Magna, je dolg 43 metrov. Foto: Egiptovsko ministrstvo za turizem in starine
Pred kratkim odkriti podzemni predor, ki teče pod območjem starodavnega templja Taposiris Magna, je dolg 43 metrov. Foto: Egiptovsko ministrstvo za turizem in starine

Kot je znano, je Kleopatra leta 30 pr. n. št. storila samomor, potem ko se je ubil njen mož, rimski general Mark Antonij. Skozi leta je obveljalo prepričanje, da sta pokopana skupaj.

Egiptovsko ministrstvo za turizem in starine je objavilo novico o najdbi, pospremljeno z opisom približno 1300 metrov dolgega predora, ki kot "geometrični čudež" poteka v globni 13 metrov pod zemljo. Podoben je predoru Eupalinos na grškem otoku Samos, ki velja za enega od inženirskih čudežev antike.

Na pragu najpomembnejšega arheološkega odkritja tega stoletja?
Odkritje se je zgodilo v okviru projekta izkopavanj, ki ga je vodila arheologinja Kathleen Martinez z Univerze v San Domingu. Arheologinja je pred približno 20 leti prvikrat prišla v Egipt prav z namenom odkritja Kleopatrine grobnice in jo je približno desetletje raziskav privedlo do prepričanja, da je tempelj Taposiris Magna glavni kandidat za vladarkino grobnico.

Gre za tempelj, ki stoji na obrobju Aleksandrije in je posvečen bogu mrtvih Ozirisu. "To je popoln kraj za Kleopatrino grobnico. Če obstaja odstotek možnosti, da bi bila tam pokopana zadnja vladarka Egipta, je moja dolžnost, da jo poiščem. Če odkrijemo grobnico … bo to najpomembnejše odkritje 21. stoletja. Če ne odkrijemo grobnice ... smo naredili velika odkritja tukaj, v templju in zunaj njega," je dejala Martinez po pisanju Art Newsa.

100. obletnica tamkajšnjega najslavnejšega odkritja
Sicer je prav 4. novembra minilo okroglih 100 let od najslavnejšega odkritja, povezanega s starim Egiptom. Britanski arheolog in egiptolog Howard Carter je namreč na ta dan leta 1922 odkril grobnico faraona Tutankamona.

Med izkopavanji so naleteli tudi na dvojico kipcev, keramične posode in lonce. Foto: Egiptovsko ministrstvo za turizem in starine
Med izkopavanji so naleteli tudi na dvojico kipcev, keramične posode in lonce. Foto: Egiptovsko ministrstvo za turizem in starine
Sorodna novica Arheologi v Egiptu odkrili mumije z zlatim jezikom

Del podzemnega predora pod vodo
Do danes so s tamkajšnjimi izkopavanji odkrili mumije z zlatimi jeziki in pokopališče z mumijami v grško-rimskem slogu, pokopanimi tako, da so bile obrnjene proti templju, kar podpira teorijo Kathleen Martinez, da je bila na tem območju zgrajena kraljeva grobnica. Tam so odkrili tudi doprsni kip, ki naj bi upodabljal Kleopatro, in 22 kovancev z njenim obličjem.

Del odkritega predora je poplavljen, kar bi lahko bila posledica starodavnih potresov, ki so to regijo prizadeli med letoma 320 in 1303. Te naravne nesreče pa bi lahko povzročile tudi sesutje templja Taposiris Magna. Skupaj s predorom so pred kratkim odkrili tudi dvojico kipov iz alabastra iz ptolemajske dobe, pri čemer je eden videti kot sfinga, ter tudi keramične posode in lonce.