Obiskovalci v notranjosti Tiberijeve hiše: prizor, ki ga je mogoče znova videti po skoraj polstoletni obnovi te rimske znamenitosti. Foto: AP
Obiskovalci v notranjosti Tiberijeve hiše: prizor, ki ga je mogoče znova videti po skoraj polstoletni obnovi te rimske znamenitosti. Foto: AP

Tiberijeva hiša, ki nudi lep razgled na rimski forum pod gričem, je služila kot domovanje vladarjev v cesarskem obdobju starodavnega mesta. Javnost si lahko notranjost palače znova ogleda po skoraj petih desetletjih strukturnih obnovitvenih del, s katerimi so iz varnostnih razlogov utrdili objekt. Med izkopavanji, ki so spremljala dela, so naleteli tudi artefakte iz stoletij rimskega življenja po zatonu cesarstva, piše Associated Press (AP).

Foto: AP
Foto: AP

Temelji palače iz časa cesarja Nerona
Alfonsina Russo
, direktorica Arheološkega parka Kolosej, ki vključuje tudi Palatin, je palačo poimenovala "palača moči par excellence". Na predvečer vnovičnega odprtja je citirala rimskega pesnika iz prvega stoletja, ki je dejal, da se je obsežna palača zdela "neskončna" in da je bila "njena veličastnost prav tako kot veličastnost neba".

Čeprav je domus oziroma rezidenca poimenovana po Tiberiju, ki je vladal po Avgustovi smrti, so arheološke študije pokazale, da temelji palače izvirajo iz Neronove dobe, kmalu po požaru leta 64, ki je opustošil večji del Rima. Po propadu rimskega cesarstva je bila rezidenca več stoletij zapuščena, dokler ni v 16. stoletju plemiška družina Farnese okoli njenih ruševin uredila obsežnega vrta.

Tudi vrtovi in bogoslužni prostori
Zaradi vnovičnega odprtja palače za javnost lahko obiskovalci od danes dobijo boljšo predstavo o življenjih in delovanju cesarjev ter njihovih dvorov. Mimogrede, izvor angleške besede palatial (razkošen oziroma veličasten) je navdihnila prav ta cesarska rezidenca na vrhu Palatina, enega od sedmih gričev starega Rima.

Pogled iz cesarske palače na Palatinu. Foto: AP
Pogled iz cesarske palače na Palatinu. Foto: AP

Več stoletij zgodovine na enem mestu
Domus, zgrajen na severozahodnem pobočju hriba, velja za prvo pravo cesarsko palačo. Poleg cesarjeve rezidence je kompleks vključeval vrtove, bogoslužne prostore, prostore za pretorijansko gardo, ki je varovala vladarja, in servisno okrožje za delavce s pogledom na rimski forum.

Izkopavanja in restavratorska dela, ki so v preteklih letih potekala tudi med pandemijo, ko je bil turističen obisk minimalen, so arheologom pomagala sestaviti, kar Alfonsina Russo imenuje stoletja zgodovine na enem mestu, ki je "nekako pozabljeno". V notranjosti palače je zdaj na ogled tudi več sto artefaktov, ki so jih našli med izkopavanji, vključno s predmeti iz kovine in stekla. Med drugim so arheologi izkopali tudi kipe, številne druge okraske in starodavne kovance, še poroča AP.