Toda Glinski je tudi povedal, da je približno dvajset prejšnjih zahtev Moskvi naletelo na gluha ušesa, ko so jih prosili za vrnitev tisočih predmetov, ukradenih med drugo svetovno vojno.

Piotr Glinski, poljski minister za kulturo. Foto: EPA
Piotr Glinski, poljski minister za kulturo. Foto: EPA

Med njimi so bili arhivi nekdanjega nacističnega taborišča smrti Auschwitz, slike starih mojstrov, kot so Albrecht Dürer, Hans Holbein mlajši ali Lucas Cranach starejši, in rokopisi poljskih avtorjev, poroča Ameriška tiskovna agencija AP.

"Do danes (ruska) vlada ni pregledala nobene od zahtev," je Glinski povedal na tiskovni konferenci. Dodal je, da je Rusija edina med številnimi državami, ki so bile doslej naprošene, in Poljska na to temo sploh ni odgovorila.

Sorodna novica "Soočenje z nemško kolonialno zgodovino": naropani artefakti se vračajo v Nigerijo

Nova zahteva se nanaša na sedem slik italijanskih umetnikov, ki so zdaj v Državnem muzeju lepih umetnosti Puškin v Moskvi. Datirajo iz 14. do 18. stoletja in vključujejo deli Spinella Aretina in Lorenza di Credija. Pred vojno so bili v zbirkah družine Czartoryski v Goluchowu, v palači Wilanow ter v Poznanju, Vroclavu in Lodžu.

Glinski je dejal, da je težko oceniti, koliko poljske umetnosti in kulture so med vojno uničile ali izropale okupacijske enote nacistične Nemčije in Sovjetske zveze, vendar je takrat veljalo, da so poljski muzeji izgubili približno 50 odstotkov svojih zbirk.

"Sledi več sto tisoč predmetov vodijo v Rusko federacijo in nekdanje sovjetske republike," je dejal Glinski. Rekel je, da Poljska "ne bo nikoli nehala iskati ... kulturnih predmetov, ki so bili izropani" med vojno.

Samo od leta 2016 je Poljska dobila nazaj več kot 600 izropanih kulturnih artefaktov, vendar nobenega od njih iz Rusije, je po pisanja AP-ja še dejal Glinski.