Dodala je, da imajo ljudje po vsem svetu pravico do dostopa do lastne kulturne dediščine in bi se morali sami odločiti, kako jo ohranjati in prenašati na prihodnje generacije.

Zahodnjaški muzeji se praviloma trdovratno upirajo zahtevkom po vrnitvi artefaktov v dežele nastanka in se pri tem po navadi sklicujejo na to, da te dežele nimajo zagotovljenih
Zahodnjaški muzeji se praviloma trdovratno upirajo zahtevkom po vrnitvi artefaktov v dežele nastanka in se pri tem po navadi sklicujejo na to, da te dežele nimajo zagotovljenih "primernih razmer" in zadosti sredstev, da bi skrbele za dragocenosti. Foto: Reuters

Pot za prenos lastništva dragocenih umetnin, ki so v Nemčiji vse od konca 19. stoletja, utira za danes napovedan podpis memoranduma o soglasju med Nemčijo in Nigerijo. Bronaste umetnine iz Benina se bodo tako le vrnile v Nigerijo.

Memorandum bodo danes popoldan v Berlinu podpisali nemški zunanja ministrica Annalena Baerbock in ministrica za kulturo ter njuna nigerijska kolega Zubairo Dada in Lai Mohamed. Ob podpisu izjave naj bi Nemčija nigerijski strani tudi predala prvi dve bronasti umetnini, ki sta bili doslej v Berlinu.

Artefakti so v približno 20 nemških muzejih
Približno 1100 okrašenih bronov iz palače takratne kraljevine Benin, ki je danes del Nigerije, je mogoče najti v približno 20 nemških muzejih. Večina predmetov je iz časa britanskega plenjenja leta 1897. Takrat so pripadniki britanske vojske vdrli v takratno kraljevino Benin in oplenili tamkajšnja svetišča in palače.

Sorodna novica Nemčija bo prva država, ki bo vrnila naropane beninske kipe

Nemški muzeji in politiki so se dolga desetletja izogibali pogovorom o konkretnih dogovorih za prenos ali celo vrnitev umetnin. Predstavniki nemške vlade, Nigerije in muzejev so nato lani napovedali začetek procesa za ponovni prenos lastninskih pravic. Po dolgotrajnih pogajanjih so v torek objavili, da sta obe strani dosegli končni dogovor, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Najobsežnejše zbirke beninskih bronastih umetnin so v etnografskih muzejih nemških mest Stuttgart, Hamburg, Köln, Dresdnu, Leipzigu ter Berlinu. In prav ti muzeji so za zdaj vključenih v načrtovani prenos lastništva.

Konkretnega izbora umetnin sicer po navedbah DPA-ja še niso naredili, so pa v Berlinu že poudarili, da bo treba predmete, ki niso namenjeni za izposojo, v sodelovanju z nigerijsko stranjo čim hitreje vrniti.

"Vrnitev beninskih bronastih umetnin poudarja zavezanost, da se soočimo z nemško kolonialno zgodovino. To bi moral biti začetek novega, drugačnega kulturnega sodelovanja," je še povedala ministrica.

Bronaste umetnine iz Benina, ki jih bo Nemčija vrnila Nigeriji, so hkrati postale simboli spreminjajočega se muzejskega diskurza, kjer je postala aktualna razprava o zgodovinski odgovornosti in kolonialni krivici. Vrnitev umetnih iz Nemčije in Nigerijo ima tako tudi mednarodne razsežnosti. Nigerija je nedavno že sporočila, da računa, da bodo Nemčiji pri vračanju naropanih umetnin sledile še druge države.