Northumberlandska policija je v zvezi s primerom že artetirala 16-letnega fanta, ki je v priporu, poroča The Guardian.

Fotografija prizorišča, posneta v četrtek zjutraj. Foto: Reuters
Fotografija prizorišča, posneta v četrtek zjutraj. Foto: Reuters

118 kilometrov dolgi kamniti zid, ki prečka Anglijo od zahodne do vzhodne obale, je vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine in velja za priljubljeno izletniško točko. Številni obiskovalci so se radi ustavili tudi ob platani v bližini Crag Lougha v Northumberlandu. Lokacija, znana kot Sycamore Gap, pa je tako rekoč svetovno slavo doživela, ko se je pojavila v filmu Robin Hood: Princ tatov (1991) s Kevinom Costnerjem v naslovni vlogi.

Šok in jeza ne le v lokalni skupnosti
S fotografij, posnetih na prizorišču v četrtek zgodaj zjutraj, je razvidno, da je bilo drevo posekano blizu vznožja debla, zgornji del drevesa pa je ležal ob štoru. Northumberlandska policija je sporočila, da poteka preiskava. "Drevo je svetovno znana znamenitost in vandalizem je povzročil razumljiv šok in jezo v lokalni skupnosti in širše," je po poročanju Associated Pressa (AP) zapisala policija v izjavi.

"To je neverjetno žalosten dan. Drevo je bilo ikona za severovzhod in v njem je uživalo toliko ljudi, ki živijo tukaj ali so obiskali to regijo," je dejal policijski nadzornik Kevin Waring.

Poziv javnosti, naj ne hodi na lokacijo
Uprava narodnega parka Northumberland je pozvala javnost, naj ne obiskuje posekanega drevesa, ki je bilo leta 2016 izbrano za angleško drevo leta. Tamkajšnja prebivalka Alison Hawkins, ki se je sprehajala po poti ob Hadrijanovem zidu, je bila ena prvih, ki je v četrtek zgodaj zjutraj opazila posekano drevo. "Bil je pravi šok. To je v bistvu ikonična slika, ki jo vsi želijo videti. Lahko odpustite naravi, da to počne, vendar pa ne morete odpustiti tega," je dejala za AP.

A skoraj 2000 let po izgradnji je ogrožen tudi Hadrijanov zid oziroma predmeti ob njem, ki pa jih dejansko ogrožajo podnebne spremembe. V tleh vzdolž zidu se namreč še zmeraj skriva ogromna množica rimskih predmetov. A ker se tla segrevajo hitreje od zraka, se prej vlažna zemlja izsušuje, skozi nastale razpoke pa pronica kisik, zaradi katerega začnejo predmeti razpadati.