Sodišče v Newportu je Julianu Bakerju iz Abertridwra v okrožju Caerphillyju naložilo plačilo 4400 funtov (dobrih 5100 evrov) za obnovo spomenika. Šlo je za prvi tovrstni sodni primer v Walesu, poroča BBC.

Neznan namen kamnite relikvije
Baker se je posnel med odkopavanjem 4500-letne relikvije na vzpetini Eglwysilan, so sporočili lokalni uradniki za dediščino. Vkopani spomenik sestavljata velika peščenjaka z vklesanimi "skrivnostnimi" okroglimi oznakami. Strokovnjaki domnevajo, da sta kamna "nemara delovala kot označevalca poti ali pa sta označevala ozemeljske meje".

V videoposnetku je mogoče videti Bakerja med grobim ločevanjem dela z okroglimi oznakami od preostanka kamna. Obtožen je bil izvajanja "nepooblaščenega dela, ki je vplivalo na spomenik, ki je pod spomeniškim varstvom" in dejanja "uničenja ali poškodovanja starodavnega zaščitenega spomenika".

Prvi tovrstni primer na sodišču v Walesu
"Ta škoda je resen incident v redki kategoriji prazgodovinskih spomenikov v Walesu," je za BBC dejal tiskovni predstavnik valižanskega vladnega organa za dediščino, imenovanega Cadw. "Pomembne arheološke informacije so za zmeraj izgubljene, in čeprav nekateri dokazi morda ostajajo, sta pomen in vrednost poškodovanega dela spomenika bistveno zmanjšana. Pozdravljamo odločitev sodišča v tej zadevi, prvi, ki smo jo predložili v skladu z razdelkom 28. Zakona o starodavnih spomenikih in arheoloških območjih iz leta 1979," je še dejal tiskovni predstavnik.