Muzej so v zadnjih mesecih prenovili, obenem pa postavili novo stalno razstavo, ki so jo naslovili Živeti skupaj – O čebeli in človeku.

Nova razstava je zasnovana interaktivno. Foto: BoBo
Nova razstava je zasnovana interaktivno. Foto: BoBo

Ob petkovem odprtju prenovljenega muzeja in nove razstave je predsednik republike Borut Pahor kot slavnostni govornik poudaril pomen trajnostnega razvoja.

"Čebele so sestavni del fantastične biotske raznovrstnosti v Sloveniji"
Po njegovih besedah je treba prelomne trenutke, ki jih je prinesla epidemija, izkoristiti za nekatere prelomne spremembe v naših praksah za večjo trajnostno naravnanost družbe in za ohranitev narave za prihodnje rodove. "Čebele so sestavni del fantastične biotske raznovrstnosti v Sloveniji," je poudaril Pahor, ki bi rad spodbudil k zelenemu, vzdržnemu razvoju in ohranjanju pestrosti našega naravnega okolja.

Danes na obisk razstave vabijo z dnevom odprtih vrat. Vizija nove stalne razstave je, da Čebelarski muzej utrdi svojo družbeno in kulturno vlogo v ožjem in širšem prostoru ter postane prepoznavnejši prostor čebelarske kulturne dediščine.

V letu pred epidemijo so v muzeju našteli skoraj 39.000 obiskovalcev iz 23 držav. Foto: BoBo
V letu pred epidemijo so v muzeju našteli skoraj 39.000 obiskovalcev iz 23 držav. Foto: BoBo

Kot je še dodala Petra Bole, bi na svetu težko našli deželo, ki je tako tesno povezana s čebelarstvom, kot je Slovenija. Zaznamovana je s pionirji čebelarske teorije, ponaša se s kranjsko čebelo, skoraj v vsaki slovenski vasi lahko najdemo čebelnjak. "V Sloveniji je okoli 10.000 čebelarjev, kar je za dvomilijonski narod število, ki nas postavlja v sam svetovni vrh čebelarstva," je poudarila.

Začetek Čebelarskega muzeja v Radovljici sega v leto 1929, ko je takratni urednik revije Slovenski čebelar Avgust Bukovec pozval k zbiranju predmetov za ustanovitev novega čebelarskega muzeja. Muzej je bil v radovljiški graščini odprt leta 1959. Ob 200. obletnici smrti Antona Janše je bila leta 1973 predstavljena dopolnjena zbirka, zadnja prenova muzeja pa je bila leta 2000. Kot je ocenila Petra Bole, je bil po 20 letih skrajni čas za novo sodobno postavitev razstave.

Ob pripravi nove razstave so prenovili tudi prostore muzeja v graščini
Pod ometom so odkrili poslikave, ki so jih restavrirali in so zdaj na ogled na stropu recepcije. Obnovili so tudi tla in pridobili ogrevanje.

"Pri projektu smo sodelovali s partnerji, ki se zavedajo pomena trajnostnega razvoja in jim ni vseeno za našo prihodnost in prihodnost avtohtone kranjske čebele," je povedala Petra Bole. Kot je pojasnila, je razstava plod sodelovanja številnih strokovnjakov. Nastala pa je s podporo ministrstva za kulturo, Občine Radovljica in podjetja Medex kot generalnega pokrovitelja.

Rojstni dan čebelarja Antona Janše je bil razglašen za svetovni dan čebel. Foto: BoBo
Rojstni dan čebelarja Antona Janše je bil razglašen za svetovni dan čebel. Foto: BoBo

Čebelarski muzej je zelo pomemben tudi za radovljiški turizem. Kot pravi direktorica javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica Nataša Mikelj, je Radovljica zasnovala svojo zgodbo na pristni sladkosti, ki temelji na tradiciji na področju čokolade in medu.

"Čebelarski muzej zato privlači številne turiste, zlasti tuje, s to prenovo pa tudi domače. To je nekaj, kar smo dolgo čakali in se je zdaj končno uresničilo," je dejala.